niels geusebroek heeft geen geheimen

“Ik heb geen geheimen”

Nadat hij de club- en festivalpodia veelvuldig betrad, zocht zanger Niels Geusebroek vorig jaar een iets ander speelveld op. Tijdens zijn eerste theatertour Here Am I gaf hij het publiek een persoonlijk kijkje in zijn muzikale ziel. De theatertour is wegens succes verlengd.

“Het worden eerlijke en intieme avonden. Ik neem altijd mijn band mee, maar stel mezelf daarnaast kwetsbaar op”, aldus Niels vorig jaar, in de aanloop van de theatertour. Zijn stiekeme droom om ooit het theater in te gaan met zijn liedjes raakte in een stroomversnelling toen hij werd benaderd door een boekingsbureau. “Daarvoor was het meer een vaag idee: mócht het er ooit van komen. Nooit had ik verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Maar blijkbaar hadden mensen er vertrouwen in. En dat vertrouwen is er blijkbaar nu nog steeds, aangezien ik nog even door mag gaan!” Zelf zag hij het theater als een spannende nieuwe uitdaging. “Mijn terrein was tot vorig jaar vooral de clubs en festivals. Mijn gevoel, dat de muziek die ik maak en de verhalen die ik tijdens optredens vertel goed in het theater passen, is vorig jaar bevestigd. Theater is de plek waar mijn liedjes het beste tot hun recht komen. Het voelt logisch.”

Een onbekende in het Nederlandse muzieklandschap is hij allang niet meer. Niels Geusebroek werd bekend als zanger van de band Silkstone, waarmee hij twee albums maakte en op alle grote festivals speelde. Daarna dook hij op in het tweede seizoen van The Voice Of Holland, waar hij het tot de halve finale schopte. Aansluitend werd hij door dj Wildstylez benaderd voor een gezamenlijk project, waar de enorme hit Year Of Summer het resultaat van was. De single brak alle records: het werd de allereerste hardstyle-track die op de radio werd gedraaid, de Top 40 binnenkwam en een multi-platinum status behaalde. In 2013 bracht Niels zijn eerste soloalbum Lines uit en scoorde hij een grote solohit met Take Your Time Girl, het nummer dat hij schreef op de hartslag van Radio 538-nieuwslezeres Hannelore Zwitserloods ongeboren kindje. In 2014 maakte en zong hij de titelsong van de succesfilm Hartenstraat, Street of Hearts, en ook verscheen in dat jaar zijn single We Are. Afgelopen jaar zijn Falling en Best part of me aan zijn mooie lijstje met singles toegevoegd.

De hele rollercoaster die zijn carrière tot nu toe was komt voorbij in zijn theatershow, beloofde Niels vorig jaar al: “Ik neem mensen mee op reis door mijn inmiddels achttienjarige muzikale avontuur. Op een eerlijke manier; ik heb geen geheimen. Ik deel de hoogtepunten, maar ook tegenslagen in de muziek: de flops die ik meemaakte en grote risico’s die ik heb genomen, zoals toen ik al mijn centjes in mijn eerste album stak. Af en toe hoorde ik in mijn hoofd de stem van mijn moeder en dacht: had ik maar iets met mijn leven gedaan.” Hij ging verder: “Ik vertel over hoe ik drie jaar onder de grond in een studio zat om een liedje te schrijven, tot aan de totstandkoming van Year Of Summer en Take Your Time Girl, die waanzinnig mooie successen. Alle emoties komen aan bod. Zonder enig ego of barricade, heel transparant, vertel ik mijn verhaal.”

De tour ‘Here Am I’ is niet helemáál de eerste theaterervaring voor Niels: in 2009, na het uiteenvallen van zijn band Silkstone, tourde hij door Nederland in de Beatles-voorstelling Here, There And Everywhere. “Maar toen was ik onderdeel van het ensemble”, zei de zanger bescheiden. “Deze show moet naar mijn persoon toe worden gebracht, dat was voor mij ook nieuw. Ik acteer niet; er is geen script geschreven waar ik me aan moet houden. Mensen krijgen echt mij te zien.” In zijn toenmalige regisseur vond hij een adviseur: niemand minder dan Ruut Weissman heeft Niels een handje geholpen bij het neerzetten van zijn solo-theaterdebuut. “In theater geldt toch een andere etiquette, die ik niet ken. Ik kan daar niet gewoon spelen met mijn bandje alsof ik in een club sta; ik wil dat het echt een ander karakter heeft. Ruut heeft mijn optreden iets meer naar het theater gebracht. Met tips over het inbouwen van een spanningsboog, décor, lichtplan, dat soort dingen. Een vriendendienst waar ik blij mee ben.”

De titel van zijn show had Niels zelf al snel bedacht: Here Am I. “Dat is een liedje op mijn album Lines. Het gaat eigenlijk over klaarstaan voor je dierbaren, maar de titel kun je natuurlijk ook uitleggen als ‘Hier ben ik’, waar het stuk over gaat. Dan is die titel heel toepasselijk.”

Voor informatie en speeldata: zie staging2.nielsgeusebroek.nl. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.