landgoed volledig onder handen genomen

De familie Brewer wil het landgoed, ooit aangelegd door de stiefvader van de familie, weer in ere herstellen. Het gaat hier om een landgoed van tien hectare met verscheidene natuurlijke elementen, zoals een grote plas en een fruitboomgaard.

Landschap Overijssel voorzag hen van een advies op maat om het landgoed nog natuurvriendelijker te maken. Het gaat niet goed met de biodiversiteit in het landelijk gebied. Met kleine aanpassingen op erven en landgoederen in het buitengebied, worden veel planten en dieren al enorm geholpen. Zo leveren de bewoners een bijdrage aan het versterken van de biodiversiteit.

Natuurvriendelijk erfadvies
Advisieur natuur- en landschapsbeheer Robert Pater van Landschap Overijssel gaf de familie Brewer een mondeling natuurerf-advies. De familie vond dat het landgoed te veel verwilderde en schakelde de hulp in van Landschap Overijssel om samen met een adviseur van gedachten te wisselen over het beheer van het landgoed.

“We hadden van tevoren wel een aantal ideeën over welke kant het op zou moeten gaan, maar door het mondeling advies zijn we ook tot nieuwe inzichten gekomen”, aldus mevrouw Brewer. Op dit moment is de familie druk bezig met het uitdunnen van de bomen langs de vijfhonderd meter lange oprijlaan. Daarnaast hebben ze een aantal grote bomen in de fruitboomgaard gekapt, zodat de overige fruitbomen meer licht krijgen. Ook is er riet weggehaald bij de grote plas, zodat de strandjes weer meer zichtbaar worden. Ook daar zullen op advies van Robert Pater nog een aantal bomen weggehaald worden om meer licht te creëren wat weer goed is voor de biodiversiteit. “Het is een lang traject, maar met de tijd wordt het erf steeds weer een stukje mooier”, vindt mevrouw Brewer.

Natuurerf helpt biodiversiteit
Het aantal diersoorten dat op het platteland leeft, neemt af. Dit komt onder andere omdat erven en tuinen steeds netter worden. Gaten en kieren in bebouwing worden dichtgestopt en je ziet steeds minder rommelige overhoekjes. Dieren, zoals egels, muizen, eekhoorns, steenuilen en vleermuizen zijn daardoor steeds minder op erven te vinden. Dat is jammer, want zij verliezen zo een belangrijk deel van hun leefgebied en wij verliezen het levende landschap waar we allemaal van genieten en al zo lang wonen, werken en recreëren. Met vaak kleine aanpassingen is een erf of landgoed al natuurvriendelijk te maken. Denk aan het aanleggen van een poel voor kamsalamander, boomkikker en libel, of een takkenril voor muizen, egels en vogels.

Landschap Overijssel
Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur en landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. In de 54 eigen natuurterreinen, maar ook bij particuliere eigenaren en agrariërs in het landelijk gebied. Het werk van Landschap Overijssel wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van EZ, Provincie Overijssel, sponsoren en donateurs en de inzet van talloze vrijwilligers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.