la maximaal 400 vluchtelingen in azc raalte

Lokaal Alternatief wil vluchtelingen opvangen in Raalte, maar niet meer dan 400. Lokaal Alternatief maakt van de grootte van het AZC dan ook een breekpunt. “Indien er meer dan 400 mensen opgevangen worden zal LA niet instemmen”, licht Egbert den Daas toe.

“Door oorlogen en armoede in delen van de wereld en een falend vluchtelingenbeleid van in het bijzonder de EU wordt Nederland geconfronteerd met een enorme toeloop van vluchtelingen. Zo’n 3000 per week. Dit stelt de centrale overheid voor een enorme opgave deze toestroom is humane banen te leiden. Hiervoor heeft Den Haag de lokale overheden nodig. Het is volgens ons te makkelijk om als lokale overheid met de armen over elkaar te gaan zitten en daarmee te zeggen laat anderen dit maar oplossen.”

Lokaal Alternatief is blij dat de informatieavond beschaafd is verlopen en wil door een genuanceerde bijdrage aan het debat deze positieve lijn doortrekken. “Wij hebben goed geluisterd naar de opmerkingen/vragen die tijdens de informatieavond gesteld zijn. Veel vragen waren ingegeven door angst. Veel vragen/opmerkingen werden ingegeven door mededogen. De avond was volgens ons representatief voor de dilemma’s die de enorme toestroom van asielzoeker oproept. De discussies over opvang van vluchtelingen gaan namelijk over angst en mededogen. Wat moet voorrang krijgen?”

Den Daas: “Volgens ons zit die twijfel in bijna iedereen. Je moet wel heel hardvochtig zijn als je geen mededogen voelt met asielzoekers. Maar iedereen begrijpt ook wat het voor een gemeenschap van de omvang van Raalte dorp betekent als er een grote groep asielzoekers moet worden opgevangen. Volgens ons is de uitdaging om de angst van de burgers serieus te nemen en tegelijkertijd mededogen te tonen.”

Kleiner
“Wij willen niet voor onze verantwoording weglopen, maar toch rekening houden met de angst van burgers voor grote aantallen mensen met een andere cultuur en geloof. Volgens ons ligt de oplossing in de vestiging van een veel kleiner opvangcentrum in Raalte-dorp. Wij denken aan een omvang van 300 mensen (300 is minimum eis van COA.). Hiermee wordt zorg over overlast/ontsporing niet wegenomen, maar door de vluchtelingenopvang met 2/3 te verminderen wordt in ieder geval de kans op ontsporing/overlast statistisch met ruim 2/3 teruggebracht en toon je toch mededogen. Bovendien hebben we het idee dat een kleinere opvang voor vrijwilligers beter te behappen is. Dit zal de leefbaarheid voor vluchtelingen, maar ook burgers van Raalte bevorderen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.