kamer beloont overijsselse aanpak asbest

De provincie Overijssel loopt voorop in de sanering van asbest en de Overijsselse aanpak moet als voorbeeld dienen voor een landelijke aanpak. Dat is de wens van de Tweede Kamer, die hierover dinsdag een motie aannam van de SP en D66. In de motie staat dat de Overijsselse en Limburgse aanpak moet worden beloond met een landelijke tempoversnelling van de asbestsanering. Hoewel het rijk een asbestverbod in gebouwen heeft ingesteld per 2024 is nog onduidelijk hoe dit doel binnen negen jaar moet worden gerealiseerd.

Gedeputeerde Erik Lievers voor Milieu, Energie en Europa: “Er ligt in Overijssel, en ook in de rest van Nederland, een enorme opgave als het gaat om het opruimen van asbest. Overijssel is al lange tijd actief om dit asbest aan te pakken, en heeft het rijk opgeroepen om deze milieuproblematiek voortvarender aan te pakken. Pandeigenaren moeten harder worden aangemoedigd om hun asbestdaken op te ruimen, en ook zijn de huidige beschikbare financiële middelen nog onvoldoende om de opgave te realiseren. Deze motie is een goed eerste signaal. We hopen dat dit leidt tot meer urgentie in Den Haag om samen met gemeenten, provincies en de bouw- en afvalsector echt werk te maken van asbestverwijdering.”

De Tweede Kamer wil dat de regering voor de asbestplannen in overleg treedt met gemeenten, verzekeraars, de bouwsector en de woningcorporaties. Zij wil dat ook de provincies hierbij worden betrokken. Naast Overijssel heeft ook Limburg een voortvarende aanpak als het gaat om de aanpak van asbest. Beide provincies trekken hierin samen op.

Intensivering
Overijssel dringt er al enige tijd bij het rijk op aan om meer urgentie op de aanpak van asbest te krijgen, en gedeputeerde Lievers zal deze boodschap ook tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer op 18 november overbrengen. De provincie pakt het asbest momenteel via drie sporen aan: sanering van met asbest verontreinigde bodems, een subsidieregeling die agrariërs stimuleert om asbestdaken te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen, en een aanpak om asbestdaken op bedrijventerreinen te saneren. De provincie bekijkt momenteel hoe de aanpak van asbest op basis van de hiermee opgedane kennis de asbestaanpak kan worden geïntensiveerd. Naar verwachting zijn hiervoor in het voorjaar van 2016 de plannen klaar. Daarbij wordt ook gekeken hoe kan worden omgegaan met het asbest in woningen van particulieren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.