infoavond azc verloopt rustig

Veel praktische vragen dinsdagavond tijdens de informatieavond over de komst van het azc in Raalte. Grootste zorg: ‘kan mijn dochter nog veilig op de fiets?’.

Weinig discussie over het wel of niet opvangen van vluchtelingen, maar vooral praktische vragen passeerden de revue in een volle theaterzaal in De Leeren Lampe. De allergrootste zorg was voor meerdere bewoners de veiligheid van vooral vrouwen. “Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er niets gebeurt, maar binnen azc’s ken ik weinig voorbeelden van vrouwen die lastig worden gevallen”, licht Janet Helder van het COA toe.

“Ik kan mij uw zorg voorstellen. Er komen in Raalte vooral veel alleenreizende mannen. Dus dit is zeker onderwerp van gesprek. Maar op dit terrein krijgen we niet veel klachten. De alleenstaande jongeren, daar zie je de zogenaamde ‘testosteronbommen’, die komen niet in Raalte. Ik hoor dit veel mensen zeggen, maar op dit terrein zien we nooit problemen. Maar ik kan natuurlijk geen garanties geven. Ik kan u niet geruststellen. Lastigvallen van vrouwen komt natuurlijk wel eens voor, maar niet heel veel.”

Dadema: “Iedereen moet veilig naar huis kunnen fietsen. We gaan er hard aan werken om dit te kunnen realiseren. Bij andere azc’s gaat het goed en daar put ik moed uit. Daar gaan we hier ook ons best voor doen.”

De bewoners mogen vanzelfsprekend gewoon in- en uitlopen en hebben niet te maken met een avondklok. Wel moeten ze zich regelmatig melden bij de administratie. Een van de aanwezigen begon dan ook over een goede looproute naar het centrum. “We hebben te maken met een grote concentratie van mensen die allemaal te voet naar het centrum moeten. Ik woon zelf in de buurt van het vorige asielzoekerscentrum en toen namen ze gewoon de kortste route, over een zandpad zonder verlichting. Zorg wel voor een goede, verlichte looproute naar het centrum waar beide partijen mee kunnen leven.”

Politie
Extra politie is volgens burgemeester Dadema niet nodig. “Het COA is op het AZC verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarbuiten is er de politie. De politie heeft mij aangegeven dat er voldoende capaciteit is. En gezien de cijfers verwacht ik ook niet dat het de spuigaten uit gaat lopen.”

Vragen
Ruim een uur lang werden er vragen afgevuurd op burgemeester Dadema. Praktische vragen, maar ook kritische vragen. ‘Hoe kan het dat een jong gezin zes jaar lang moet wachten op een woning en dat een statushouder direct een woning krijgt?’ Een vraag die op veel applaus kon rekenen vanuit de zaal. Dadema: “De wachttijd loopt niet op door de komst van de asielzoekers. We moeten een balans zoeken tussen huizen voor inwoners en huizen voor statushouders. Daarom wil regering ook meer woningen bouwen. Mensen zijn hier en mogen hier ook blijven. Dus we moeten samen oplossingen zoeken.”

Ook een voorval met een getraumatiseerde vluchteling die zijn flat in Raalte vorig jaar in brand stak werd aangehaald. “Ze zijn echt niet allemaal poeslief hoor”, reageerde een bezoeker fel. Dadema: “We hebben met meer verwarde mensen te maken in de samenleving. Daar proberen we zo goed mogelijk voor te zorgen. En dat gaan we straks ook doen.” Helder van het COA vult aan: “Er is begeleiding in de centra, maar dat betekent niet dat wij zijn gespecialiseerd. Psychische problemen merk je snel genoeg, dan gaan ze het geestelijk gezondheidstraject in. Daar zijn we heel erg alert op, met name wanneer er overlast is.”

Vrijwilligerswerk
Een indrukwekkende vraag van een jongeman kon ook op een mooi applaus uit de zaal rekenen. “Waar kan ik mij opgeven om vrijwilligerswerk te doen?’ Dadema haalde tijdens de bijeenkomst meerdere keren het belang van vrijwilligerswerk aan en prees het gedrag van veel inwoners die al aan hadden gegeven iets te willen doen voor de vluchtelingen. Ook al zijn ze er nog niet. “We willen graag in overleg om na te denken wat er mogelijk is. Niet alleen in het dorp Raalte, maar ook in andere dorpen. Veel organisaties en mensen hebben al aangegeven een bijdrage te willen leveren. Dat kan ook bijvoorbeeld samen eten of sporten zijn. De Scouting Raalte denkt zelfs al na over hoe ze de kinderen iets aan tkunnen bieden en ondernemers in Luttenberg wilden zelfs al kerstpakketten samenstellen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.