in vis zit ook kwik en groenten zijn ook giftig

‘Worst en rood vlees verhogen de kans op darmkanker’. Tenminste, dat stelt een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De uitspraak zorgt niet voor een schok bij Rick Hutten, eigenaar van Hutten Traditional Beef in Heeten. “Ik eet er zelf geen grammetje minder om. Maar ik eet natuurlijk ook alleen maar natuurlijk vlees. Want als het vlees puur en natuurlijk is, dan is er niets aan de hand. Bovendien is het onderzoek van de WHO gebaseerd op de gemiddelde consumptie van vijftig gram vlees per dag. Een Nederlander eet gemiddeld twintig gram vlees per dag.”

Volgens Martijn Katan, hoogleraar van de voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is de consumptie van alcohol en tabak vele malen schadelijker dan bewerkt vlees. Daar sluit Hutten zich bij aan. “Natuurlijk is te veel niet goed, maar dat geldt voor alles.”

De eigenaar van Hutten Traditional Beef verwacht zelf op zakelijk gebied weinig te merken van de gevolgen van de uitspraak van de WHO. “Wij richten ons voornamelijk op rundvlees en dus geen rood en bewerkt vlees. Misschien hebben knakworstfabrikanten en andere producenten die bewerkt vlees produceren de komende maanden wel een omzetdaling. Maar ik verwacht eigenlijk dat dit ook nog wel mee zal vallen. Op elke voedingsgroep valt wel iets aan te merken. Wat dacht je van kwik in vis. En landbouwgif op groenten en fruit. Wat kunnen we dan nog wel eten?”

Natuurlijk eten

Hutten Traditional Beef levert natuurlijk vlees van de melkkoe. “Melkkoeien wordt altijd goed en verantwoord verzorgd. Vervolgens maken wij er ons product van.  Veel producenten en consumenten (ver)kopen vlees van in Ierland gefokt vee. Maar juist onze melkkoe is een ‘topproduct’. Mensen moeten zich volgens mij meer richten op de melkkoe in plaats van op koeien en andere dieren die puur worden gefokt voor de slacht. Wij willen puur en verantwoord vlees op de markt. Bij ons is de herkomst van het vlees transparant.”

Hutten laat weten dat veel producenten producten opkopen uit landen als Polen en Rusland. “De herkomst en kwaliteit van deze producten worden hier niet gewaarborgd. Natuurlijk betaal je bij ons meer, maar dan heb je ook waar voor je geld en de zekerheid dat het vlees verantwoord is.”

De vraag naar Nederlandse vleesproducten neemt volgens Hutten de laatste jaren flink toe. “In Nederland wordt aan rund bijna niets toegevoegd. Bij kip en varken is dit een ander verhaal.” De producten die Hutten Traditional Beef maakt zijn natuurlijke producten en daar wordt dus niets aan toegevoegd. “De klant weet wat het krijgt en dat wordt gewaardeerd. Dan mag het ook wel ietsjes meer kosten. Wij staan voor helderheid en openheid en produceren zonder toevoegingen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.