Home / archiefcentraal / hoe bespaar je energie in een stal

hoe bespaar je energie in een stal

LTO Salland is dit jaar op verzoek en met ondersteuning van de Regio Zwolle, Provincie Overijssel en de gemeenten Raalte, Hellendoorn en Olst-Wijhe gestart met het project Bewust Verlichten en Energie besparen. Het doel is om lichthinder uit stallen tegen te gaan en te besparen op energieverbruik door het inrichten van drie demobedrijven, het delen van kennis en het bewustmaken van de maatschappelijke beleving van lichthinder.

Twaalf deelnemende bedrijven vormen inmiddels een studiegroep samen met hun installateurs. In de studiegroep worden gegevens en ervaringen op het gebied van energiebesparing, lichtplannen in de stal en verminderen van lichtuitstraling gedeeld. LTO Salland presenteert op 30 november de eerste ervaringen en resultaten van het project Bewust Verlichten en Energiebesparing.

Programma
19:00 Bezoek bij (demo)bedrijf familie Hutten Bisschopweg 2 te Haarle (Ov.)
Welkom door Ben Haarman, voorzitter LTO Salland. Daarna vertelt melkveehouder John Hutten waarom hij de lichtuitstraling heeft aangepakt en Jacob Hoekstra van Aniledlight ingaat op de aanpassing in de serrestal. In de serrestal van de familie Hutten zijn de TL-armaturen vervangen door ledlampen, die in combinatie met een verstelbare kap, de lichtuitstraling met zeker 80% zullen terugdringen.

19:30 Vertrek naar MFA de Belte, Zwarteweg 24, Nieuw Heeten
19:45 Ontvangst in MFA de Belte
20:00 Inleiding door Ben Haarman
Ben Haarman geeft in het kort achtergrond informatie over het project en het traject tot nu toe.
20.15 Aan het woord gedeputeerde Erik Lievers en wethouder Frank Niens
20.30 Gesprek met de “demo-boeren”
Wat heeft hen gemotiveerd mee te doen aan dit project, wat zijn hun ervaringen met de uitgevoerde energiescan, lichtplan en -uitstraling en uitgevoerde maatregelen op het bedrijf.

20.45 Presentatie door Jacob Hoekstra over het thema “Lichthinder”
21.15 Afsluiting door Ben Haarman

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.