het is prachtig als je de dankbaarheid van de mensen ziet

Voorzitter Frans Rouwenhoff brengt veel tijd door bij de Voedselbank Raalte en omstreken. Wanneer vrijdag de pakketten op worden gehaald, zijn hij en de rest van het bestuur er bijna altijd bij. “Het is iets tastbaars, het geeft voldoening en het is prachtig als je de dankbaarheid van de mensen ziet. Dat is toch wel waar we het voor doen.”

Sinds medio 2014 zetten Frans, circa zestig vrijwilligers en de rest van zijn zelf samengestelde bestuur zich vol in om armoede te bestrijden en wekelijks een goed gevuld pakket aan hulpbehoevende mensen te overhandigen. “Er is niets mooiers dan een glimlach op iemands gezicht zien die het echt verdient.”

Het begin
“Eigenlijk ben ik aangedragen als voorzitter door Jan Maatman.” Frans laat weten dat Jan op ging staan tijdens een overleg over de oprichting van de Raalter Voedselbank en hem voordroeg als voorzitter. “Op dat moment zei ik tegen Jan, dat ik akkoord ging als hij penningmeester zou worden. Ik ben blij dat hij daar later op is ingegaan.” Jan Maatman, Loeke Tijhaar als secretaris, Toon Metz als coördinator vrijwilligers en Hermen de Waard als coördinator intake vormen samen met Frans het bestuur van de Voedselbank. 

De Raalter Voedselbank gaat volgens hem verder dan gebruikelijk is. Frans glunderde toen hij vertelde dat een cliënt hembelde met de vraag of het pakket gedurende een aantal weken thuis bezorgd kon worden. De gezinssituatie, waarop Frans in het kader van de privacy geen inzicht in verschafte, was van dien aard, dat, na overleg in het bestuur, aan de vraag van de cliënt tegemoet kon worden gekomen. “Toch mooi, dat je in sommige gevallen maatwerk kunt leveren.”

Aangeslagen
Frans werd eerder eens gebeld door een cliënt die in de gemeente Olst-Wijhe woont en normaal gesproken met de bus naar Raalte komt om een voedselpakket op te halen. “Ik kreeg te horen dat er geen voedselpakket meer werd opgehaald. Bij navraag bleek, dat het budgettair niet mogelijk was om wekelijks, we waren als Voedselbank net overgestapt van een twee wekelijkse naar een wekelijkse verstrekking van een voedselpakket, naar Raalte te komen.” Frans was duidelijk aangeslagen. “Dat is toch triest. Dat kan ik toch niet laten gebeuren.” Het telefoontje was voor het bestuur aanleiding met de eigen koel- en vriestransportwagen wekelijks naar Wijhe te rijden om daar gelijk aan meerdere cliënten uit de gemeente Olst-Wijhe een voedselpakket te verstrekken.   

Op dat moment heeft Frans ook de gemeente Olst-Wijhe gevraagd om samen tot een oplossing te komen, financieel gezien. “De gemeente heeft ons laten weten financieel niet tegemoet te willen komen. Als reden werd aangegeven dat ons particulier initiatief niet past in het ingezette minimabeleid. Maar eigenlijk is dat raar vind ik, want we hebben het hier over hulp aan de minderbedeelden.” Mede door een gift van ruim achthonderd euro van Stichting Bij de Buuren worden nu nog wekelijks op vrijdag in Wijhe voedselpakketten verstrekt. “Dat is echt geweldig.” 

Vrijwilligersprijs
Dat is duidelijk één van de vele redenen dat Frans Rouwenhoff werd genomineerd voor de Vrijwilligersprijs. 6 november was in de Statenzaal van het Provinciehuis in Zwolle de bekendmaking van deze prijs. “Het maakt me heel gek gezegd niet uit of ik de prijs won of niet. Ik had eigenlijk ook niet gedacht dat ik het zou worden.” Omdat vorig jaar een Raaltenaar heeft gewonnen, verwachtte Frans nu geen Raaltenaar als winnaar. “Het is natuurlijk wel erg leuk als ik hem zou hebben gewonnen en ik ben maar wat blij dat ik genomineerd was.” Frans ging uiteraard niet met lege handen naar huis. Hij won de publieksprijs inclusief een cheque van 500 euro. De jury beloonde hem in de categorie vrijwilligers met de derde prijs, goed voor nog een cheque van 350 euro.

Een reden waarom het niet raar is als Frans de prijs zou hebben gewonnen, is gezien het feit dat hij naast alles wat hij heeft gedaan nog meer gaat doen. “Op de bijeenkomst van Stöppelhaene zouden Jan en ik tegen een commissielid van Samenloop voor Hoop Raalte 2016, een 24-uurs wandelestafette waarbij de opbrengst ten goede komt aan het KWF Kankeronderzoek hebben gezegd dat we ons hiervoor gaan inzetten, maar wij konden ons daar niets meer van herinneren. Na wat heen en weer gemaild te hebben, kreeg ik van de voorzitter van dit evenement een mailtje waarin hij aangaf dat, als ik geen interesse had, ik dat even moest doorgeven. Een normaal bericht zonder bedoelingen natuurlijk, maar het zette me wel aan het denken.” Frans laat weten geraakt te zijn over eventueel gebrek aan interesse. “Ik heb ervoor gekozen me daadwerkelijk in te gaan zetten. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Mensen helpen voelt goed. Als ik kan helpen, in dit geval ter ondersteuning van de kankeronderzoeken, dan doe ik dat.” 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.