groenlinks wil azc eerder in raalte

GroenLinks Raalte vraagt de raad om steun om het asielzoekerscentrum sneller gerealiseerd te krijgen. “Zomer 2016 bijvoorbeeld, zodat de bewoners nog mee kunnen bouwen aan de praalwagens van de Stöppelhaene. Liever sneller en maximaal vijf jaar, dan ergens in 2017 en een optie om de opvang te verlengen met nog eens 5 jaar”, zei Ralph Mulders woensdagavond namens de partij als inspreker op de Raadspleinsessie.

GroenLinks Raalte vindt dat het college van burgemeester en wethouders daarmee een serieuze bijdrage levert aan de oproep van het Rijk. “Hopelijk wordt de komst van een AZC met 950 plaatsen gesteund door de Raad. Maar waarom duurt het dan nog twee jaar voordat het gerealiseerd kan worden. De nood is er nu! Kan de raad ook aandringen op een snellere realisatie.”

Inspraak
De volledige inspraak van Ralph Mulders lees je hieronder:

“Als het COA met een blauwdruk komt, bouwend Raalte bij de Leeren Lampe haar licht laat schijnen over een passende aanbesteding en de gemeente de procedures voor de bouw van deze tijdelijk faciliteit nu opstart, dan kan de REKO volgende maand al de Overkampsweg oversteken. De nood is nu hoog en het persoonlijk leed van deze groep mensen is al veel te lang veel te groot. Deze groep van 950 beoogde tijdelijke inwoners van de gemeente Raalte niet voor niet doorgelaten in de procedure tot een tijdelijk verblijf voor 5 jaar.

De verleiding is groot om op gemeente niveau nogmaals af te wegen of de gemeente Raalte deze vluchtelingen wel moet toelaten. Onder verantwoording van de huidige regering van VVD-PvdA hebben deze mensen een tijdelijk verblijfsstatus gekregen. Deze 950 vluchtelingen zijn door het Rijk toegelaten en het is belangrijk dat deze mensen zo snel mogelijk rust, veiligheid en een eenvoudig en sober thuis te bieden. In Raalte kan dat zoals het college heeft onderzocht.
Tijdelijke noodwoningen dus, strak op elkaar geplaatst, met minimale privacy en sobere faciliteiten die gedeeld moeten worden. Veel minder dan we in Raalte als norm stellen voor inwoners die afhankelijk zijn van de gemeente. Om u een indruk te geven van het sobere bestaan dat deze erkende vluchtelingen in Raalte tegemoet kunnen zien heb ik als bijlage een uitleg over het geldbedrag dat ze krijgen toegevoegd. (Zie ook bijlage : NOS-wat krijgt een vluchteling http://nos.nl/op3/artikel/2071050-wat-krijgt-een-vluchteling-in-nederland-eigenlijk.html)

Een status van 5 jaar om je eigen leven weer een beetje bij elkaar te vegen en er iets van te maken is niet veel.
– Niet veel voor gezinnen die huis en haard hebben verlaten en ver weg van familie en vrienden zonder werk of inkomen een bestaan moeten organiseren;
– Niet veel voor kinderen die zich aan moeten passen, nieuwe dingen moeten leren en vriendjes om te spelen moeten zoeken terwijl ze de taal niet spreken;
– Niet veel voor de alleen gaande mannen die liever niet alleen gegaan waren en
– Niet veel voor vrouwen die een stageplaats als sexslavin beleefd hebben geweigerd.

Misschien moet je terug misschien mag je blijven. Die onzekerheid nemen we met dit initiatief in de gemeente Raalte niet weg.

Er zijn ook nog wel wat vragen aan het COA (en het college);

1. 38 arbeidsplaatsen. De vacatures moeten allereerst door inwoners van deze gemeente ingevuld kunnen worden. Daarvoor kunnen nu al mensen ervaring opdoen in bestaande AZC’s. Er is geen behoefte aan import daar we genoeg kennis en kunde binnen de gemeente in huis hebben. De beperkte periode van 5 jaar maakt deze posities uitermate geschikt voor inwoners met veel levens en werk ervaring die door hun leeftijd uit het arbeidsproces zijn gezet. (denk aan de zorg!)

2. Vrijwillig is niet onbetaald zoals de COA ons voorhoudt: Taalcoaches, onderwijskrachten, zorg, integratie er moet een billijke vergoeding van het COA voor de gemeentelijke organisatie en haar vrijwilligers beschikbaar zijn. Vrijwilligers voor het AZC mogen niet ten koste gaan van de behoefte die er al in Raalte bestaat. (sport, ouderenzorg, hospice, evenementen etc).

3. COA, maak het mogelijk om de bewoners van het AZC weer in hun kracht te zetten. Deze mensen hebben capaciteiten en bereidheid om iets terug te kunnen doen voor de Raalter samenleving. Elkaar helpen moet wederzijds kunnen zijn. Raalte mag ook iets terug kunnen verwachten. Dat is normaal als je deel uit maakt van een dorpsgemeenschap en dat is wat we in Raalte willen. Zo normaal mogelijk.

4. De kosten voor de aanleg van het AZC, de exploitatie en alle randverschijnselen mogen niet leiden tot extra kosten voor de gemeente Raalte of verdere bezuinigingen. GroenLinks Raalte hoopt zelfs dat er van het weggegooide geld aan de Zegge VII iets terugverdiend kan worden.

5. De bereikbaarheid van het AZC en de geplande route naar het centrum lijken nog nergens op. Gevaarlijk, verkeerd (beter langs het kanaal) en er is geen aansluiting met het openbaar vervoer. De raad moet aandringen op een betere uitwerking.

6. Met het positief besluit kan de raad ook vastleggen dat na een tijdelijk gebruik/ na 5 jaar het hele terrein herbestemd wordt als groenstook. Immers er is gebleken dat de behoefte aan industrieterrein de Zegge VII er niet meer is en het terrein als buffer naar het waardevolle landgoed van Schoonheeten van meerwaarde is.

Op basis van de goede ervaringen met het AZC van 2002 tot 2007 en de huidige nood verwacht GroenLinks Raalte van de Gemeenteraad dat het in kan stemmen met de komst van een AZC met 950 plaatsen naar Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.