gemeente risicos nieuw tijenraan afgedekt

Een bankgarantie, achteraf betalen van onderhoud en een bufferbedrag voor calamiteiten moeten er voor zorgen dat de risico’s zijn afgedekt bij de bouw van Nieuw-Tijenraan in Raalte. “Dat wil niet zeggen dat er niets mis kan gaan. Maar dat geldt ook bij ‘reguliere’ contracten”, laat een woordvoerder van de gemeente Raalte weten.

Vaessen Bouwbedrijf BV mag van de gemeente Raalte het nieuwe Tijenraan bouwen. Dat riep bij onze vaste lezer Marjan Potze de nodige vragen op. Zo vroeg ze onder het artikel aan de gemeente of de risico’s zijn afgedekt wanneer het bedrijf bijvoorbeeld failliet zou gaan. Ik vroeg of de wethouder een eventueel antwoord op de site wilde plaatsen, zodat alle burgers hiervan kennis kunnen nemen. “Niet meer dan logisch in mijn ogen als je voor openheid, eerlijkheid en transparantie kiest.” Een antwoord onder het artikel bleef uit, dus vroeg ze ons om het eens na te vragen bij de gemeente.

Risico’s
“Contracten waarin naast het ontwerp en de bouw ook het onderhoud en het energieverbruik van het gebouw worden betrokken, hebben in Nederland meestal een looptijd tussen tien en veertig jaar. Bij Nieuw-Tijenraan is dat 24 jaar”, laat de woordvoerder weten namens het college.

“In de contractering zijn maatregelen genomen om eventuele risico’s uit te bannen of te verminderen. Bij Nieuw-Tijenraan gaat het onder meer om een bankgarantie die moest worden afgegeven, het jaarlijks achteraf betalen van het onderhoud zodat bij bijvoorbeeld een eventueel faillissement in ieder geval niets onterecht is betaald en een bufferbedrag voor onderhoud dat gemeente zelf kan inzetten bij calamiteiten, bijvoorbeeld omdat begrote onderhoudswerkzaamheden door een eventuele andere partij (in geval van faillissement) niet voor hetzelfde bedrag kunnen worden uitgevoerd.”

Met bovenstaande maatregelen zijn de grootste risico’s die te maken hebben met de looptijd van de overeenkomst volgens de gemeente afgedekt. “Dat wil niet zeggen dat er niets mis kan gaan. Maar dat geldt ook bij ‘reguliere’ contracten. Het is daarom van belang dat de gemeente, Sportbedrijf en hoofdaannemer Vaessen Bouwbedrijf BV voortdurend met elkaar in overleg blijven.”

Jaarbudget
“Een van de voordelen van deze aanbesteding is dat de gemeente vooraf het beschikbare jaarbudget heeft vastgesteld, waardoor de gemeente geen risico loopt op een te hoog inschrijfbedrag. De contractvorm waarin de marktpartij verantwoordelijk is voor zowel ontwerp & bouw als onderhoud & energie zorgt ervoor dat men bij het ontwerp al rekening houdt met lage onderhoudskosten en lage energielasten. De concurrentie tijdens de aanbesteding heeft er vervolgens voor gezorgd dat men uit het vastgestelde jaarbudget de meeste kwaliteit haalt. De aanbesteding zat zo in elkaar dat een hogere score kon worden gehaald als bovenop de basiseisen een aantal extra’s aangeboden werd (zoals een glijbaan). Daardoor krijgen we als gemeente het maximaal mogelijke voor ons beschikbare geld.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.