geluk dat is voor iedereen iets anders

Afgelopen donderdag vond bij Landstede Salland de Dag van de Dialoog plaats met als thema: ‘geluk’. Geluk wil iedereen. Voor zichzelf, voor anderen. Maar wat mensen onder geluk verstaan, verschilt van persoon tot persoon. Aan twaalf dialoogtafels vertelden de ongeveer 125 deelnemers mooie, vaak ontroerende verhalen voor een geboeid publiek.

De formule van de Dag van de Dialoog is eenvoudig: onder leiding van een dialoogbegeleider vertel je aan tien à twaalf mensen jouw eigen verhaal over geluk. Je wordt niet onderbroken en niemand gaat met je in discussie. Mensen luisteren en stellen jou hooguit vragen om je beter te begrijpen of dieper op jouw verhaal in te laten gaan.

Persoonlijke verhalen
Dat wordt als een heel prettige gespreksvorm ervaren. Mensen durven zich daardoor meer bloot te geven en durven heel bijzondere, persoonlijke verhalen en ervaringen te vertellen. Aan volslagen onbekenden meestal, wat nog eens een extra dimensie aan de dialoog geeft. Onbekenden overigens die na de dialogen niet meer zo heel onbekend zijn…

Geluk veraf en dichtbij
Tijdens de dialogen bleek dat iedereen een andere invulling geeft aan het begrip geluk. Schuilt geluk in de oplossing van wereldthema’s als vluchtelingen, oorlog, honger en onrecht? Natuurlijk, die oplossing wil toch iedereen? Maar geluk wordt ook gezocht in de persoonlijke sfeer, en soms gevonden: liefde, gezondheid, vrijheid, gelukkige mensen om je heen, het kunnen accepteren van een situatie, de droom van een eigen bedrijf, het halen van je diploma en daarna een opleiding kunnen doen waar je hart naar uitgaat, een fijn gezin krijgen, enzovoort, enzovoort.

Wat de één bovendien als geluk ervaart, hoeft dat voor een ander juist niet te zijn. Oma worden bijvoorbeeld, voor veel mensen een zegen.
Maar wat als je oma wordt op je 34e? Is geluk dan nog zo vanzelfsprekend?

Eén dialoogbegeleider gaf aan zelf een gelukkig mens te worden van alle gesprekken over geluk: “Het maakt je rijker. Voor sommige deelnemers was het ook een stuk troost. Ze zagen weer perspectief, een lichtpunt.”

Bijzondere maaltijd
Tussen de gesprekken door was er tijd voor samen eten. Het eten werd verzorgd door een mannenkookgroep en de dames van de eettafel van Stichting Vluchtelingenwerk, woonachtig in Raalte en afkomstig uit Angola, Bhutan, Birma, Dominicaanse Republiek, Filippijnen, Indonesië, Irak, Nederland, Oost-Europa en Sri Lanka. Het eten was verrukkelijk en bracht de gasten nog op een andere manier bij elkaar.

Landstede Salland aan de Zwolsestraat in Raalte organiseerde de Dag van de Dialoog voor de tweede keer, nadat Stichting Vluchtelingenwerk het ruim tien jaar had gedaan. En opnieuw werd het een groot succes. “Volgend jaar zeker weer!”, blikken organisatoren Paula Bloo en Corry Boone vast vooruit.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.