geluk betekent voor iedereen wat anders

‘De Dag van de Dialoog’ vindt woensdag 11 november weer plaats. In de lokalen van Landstede aan de Zwolsestraat in Raalte spreken mensen in groepjes met elkaar over het thema van dit jaar: ‘Geluk’. Suleika Florijn (27) is sociaal-cultureel werker bij Landstede Welzijn en dit jaar voor de tweede keer dialoog begeleider tijdens de Dag van de Dialoog. “Ik verwacht opnieuw een ontzettend leuke en leerzame avond.”

Het thema van vorig jaar was ‘Samen’. “Met het thema van dit jaar kun je alle kanten op”, vindt Suleika. “Geluk is voor jou ongetwijfeld heel wat anders dan voor mij. Daarom is de dialoog ook zo interessant. Iedereen heeft een eigen verhaal binnen een dergelijk thema. Iemand vertelt iets leuks en een ander iets verdrietigs. Dat is mooi om van elkaar te horen.”

Verschillende mensen
Vorig jaar was Suleika voor het eerst dialoogleider. “De Dag van de Dialoog wordt in Raalte al een aantal jaren gehouden, maar was nieuw voor mij. Ik ben natuurlijk sociaal-cultureel werker, dus gesprekstechnieken en omgang met mensen, dat moest voor mij niet zo heel moeilijk zijn. Ik had een groepje van een man of zeven, acht. Verschillende mensen met heel verschillende achtergronden, culturen, geloofsovertuigingen, noem maar op. We zijn met elkaar het gesprek aangegaan en het liep vanaf het eerste moment als een trein. Het was ontzettend leuk en leerzaam.” 

Respect en interesse
De Dag van de Dialoog heeft een bepaalde gespreksvorm, een soort spelregels. Die komen neer op respect, elkaar in waarde laten. “Een positieve discussie mag uiteraard”, legt Suleika uit. “Als iemand een verhaal heeft verteld, stel je vragen vanuit oprechte interesse en niet om je eigen waardeoordeel te vellen over wat zojuist verteld is.”

Laatste klus
Ook dit jaar doet Suleika weer mee en ze kijkt ernaar uit: “Het is natuurlijk vrijwilligerswerk en het heeft feitelijk niets met mijn werk te maken, maar toevallig ga ik die dag met zwangerschapsverlof. Ik beschouw de Dag van de Dialoog dan ook als mijn voorlopig laatste ‘klus’. Ik doe het omdat ik het gewoon heel leuk en boeiend vind. Niet alleen de dialogen, maar ook alles eromheen. Vorig jaar begonnen we, na een inleiding, met een eerste ronde dialoog in groepjes. Daarna aten we met zijn allen en tot slot was er weer dialoog. Ook het eten was iets bijzonders. Het was bereid door mensen van de eettafel van vluchtelingenwerk, heel exotisch allemaal. Ik heb dingen gegeten waarvan ik de naam niet meer weet, maar het was erg lekker. En heel gezellig, dat bijzondere eten gaf ook weer stof tot praten. Op een veel luchtiger manier dan in de dialoog over ‘Samen’, uiteraard.”

Trigger
Suleika is er nog niet uit hoe ze de dialoog dit jaar gaat openen. “Vorig jaar had ik het lokaal vrolijk versierd en begon ik met een gedicht dat te maken had met het thema ‘Samen’. Een luchtig gedicht maar ook een nadenkgedicht, om sfeer te creëren en mensen te prikkelen. Een soort kapstok voor wie dat kon gebruiken. Dat viel toen heel goed, maar dit jaar wil ik het toch iets anders doen. Iets soberder wellicht. Nederland is op dit moment heel erg in beweging en het is niet voor iedereen een feestje. Geluk heeft voor veel mensen te maken met gezondheid en veiligheid en dat zijn helaas niet voor iedereen in ons land vanzelfsprekendheden. Daar wil ik misschien iets mee. Niet om mijn mening op te dringen aan mijn gesprekspartners, maar wel als trigger om de dialoog te openen.” 

Uitwisseling
De Dag van de Dialoog is in 2001 ontstaan in Rotterdam, na de aanslagen op 11 september. Inmiddels doen ruim negentig steden en dorpen in heel Nederland mee, waaronder Raalte. In totaal wisselen zo’n 24.000 mensen in de week van 11 november ervaringen, ideeën en dromen uit aan dialoogtafels. De gedachte is dat daardoor nieuwe verbindingen tussen mensen, nieuwe inzichten en impulsen voor persoonlijke acties ontstaan.

Aanmelden
Iedereen kan meedoen aan de Dag van de Dialoog, op woensdag 11 november van 17.00 uur tot 20.00 uur bij Landstede aan de Zwolsestraat in Raalte. Aan deelname zijn geen kosten verbonden en een maaltijd wordt verzorgd. Dialoogbegeleiders zijn onder andere mensen uit de Raalter samenleving, van Landstede, directie, studenten, pastoraal werk, de Moskee, vluchtelingenwerk en mensen van het college van B&W. 

Aanmelden kan via:
Corry Boone – cboone@landstede.nl – 06 18 37 02 57
Paula Bloo – pbloo@landstede.nl – 088 8508221 of 06 17 04 84 36

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.