gb statushouders onnodig in schuldsanering

Gemeentebelangen Raalte wil dat er meer aandacht komt voor de problematiek van statushouders in de gemeente Raalte. Een deel van de statushouders zou onnodig in de schuldhulpverlening belanden. “Dat is niet alleen frustrerend voor deze mensen en degenen die hen begeleiden, maar het kost de gemeente bovendien onnodig geld. Zeker wanneer het aantal statushouders groeit.”

Naast het zorgen voor woningen voor statushouders, vraagt Gemeentebelangen de gemeente ook de sociale zorgplicht goed in te vullen ‘om te voorkomen dat deze mensen tussen de wal en het schip vallen’.

Schuldhulpverlening
“Gemeentebelangen ontving onder andere van Vluchtelingenwerk vragen over statushouders, die in de gemeente Raalte een woning kregen toegewezen. Daarbij kwam een indringend signaal van de Heetense werkgroep Vluchtelingen, dat een deel van de statushouders onnodig in de schuldhulpverlening belandt”, vertelt Lidy Holtmaat van Gemeentebelangen.

Hoofdoorzaak van dit probleem is volgens de partij de registratie van deze mensen bij aankomst in Nederland. “Door de taalbarrière en (vermoedelijk) te weinig goede tolken blijkt het met enige regelmaat voor te komen dat mensen onjuist in onze digitale systemen terecht komen. Op het moment dat de fout ontdekt wordt èn hersteld is, ben je maanden verder. Dit heeft grote financiële gevolgen voor de statushouder(s); denk aan onterecht ontvangen toeslagen die terugbetaald moeten worden. Omdat tijdige terugbetaling niet lukt, worden zij geregistreerd bij ‘Bureau Krediet Registratie’ in Tiel, met alle nadelige gevolgen op termijn voor deze mensen. Sterker nog: als de schuld behoorlijk hoog is, belanden deze mensen ook nog eens in de schuldhulpverlening, waardoor deelname aan het sociale verkeer praktisch onmogelijk wordt, dus is er ook geen sprake van integratie in de plaatselijke samenleving. Let wel: buiten hun schuld.”

Ziektekostenverzekering
Bijkomend probleem betreft de ziektekostenverzekering. In het AZC zijn deze mensen collectief verzekerd. Wanneer zij een status krijgen, duurt het 12 tot 16 weken voordat zij de nota krijgen van de zorgverzekering, waardoor zij ineens een factuur van meerdere maanden ontvangen. Gemeentebelangen heeft onder andere informatie ingewonnen bij de gemeente Olst-Wijhe, wat hun beleid is inzake statushouders.

Om meer problemen te voorkomen en om als gemeente preventief te werken wil de partij van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte weten of de registratie van mensen die een status krijgen in de gemeente Raalte (met tolk) gecontroleerd wordt en indien nodig wordt aangepast. “En indien nodig, is het college bereid om vanuit de gemeente naar de betreffende landelijke instanties noodsignalen uit te zenden en aan te dringen op een correcte registratie aan de basis?”

Ook wil de partij weten wat het beleid van de gemeente Raalte is bij begeleiding van statushouders, waarbij onder andere gedacht moet worden aan een bepaalde termijn hulp door vluchtelingenwerk en daarna persoonlijke begeleiding, onder andere financieel gebied. Daarnaast wil Gemeentebelangen weten of het mogelijk is dat de gemeente bij statushouders met een uitkering diverse vaste kosten/lasten zelf inhoudt op hun uitkering, al dan niet tijdelijk. Daarbij kan gedacht worden aan huur en de zorgverzekering. Dit gebeurt ook in de gemeente Olst/Wijhe.

Hulp
“De gemeente Raalte heeft ook voor 2016 een taakstelling om diverse statushouders aan een woning te helpen, hetgeen in goed overleg met de woningbouwvereniging SallandWonen wordt geregeld. Naast de wettelijke taakstelling voor ‘een dak boven je hoofd’ vragen wij de gemeente ook de sociale zorgplicht goed in te vullen om te voorkomen dat deze mensen tussen de wal en het schip vallen. Belangrijk zijn zaken als dagbesteding, sport en andere activiteiten die bijdragen aan welzijn, gezondheid en de integratie in onze cultuur. Hiervoor is het goed om geregeld gesprekken te voeren met de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, Humanitas en de adviesgroep Werk en Inkomen.”

Gemeentebelangen wil weten of het college bereid is om naast de huidige communicatie met de diverse vrijwilligersgroepen, extra aandacht te besteden aan de problematiek van de statushouders. “Bijvoorbeeld door tijdelijk extra professionele ondersteuning via Vluchtelingenwerk te bieden.”

Tot slot wil de partij weten of de gemeente Raalte bereid is om in genoemde kwalijke situaties vanuit haar zorgplicht de mogelijkheid te bieden een beroep te doen op het gemeentelijk Sociaal Fonds, om te voorkomen dat deze gezinnen bij de gemeentelijke kredietbank terecht komen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.