ga mee op zoek naar een vogel met killerinstinct

In de periode dat de klapeksters in ons land zijn gaan de vrijwilligers van Natuurmonumenten in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug vier zaterdagochtenden op pad. Ze nemen telkens dezelfde route, waarbij genoteerd wordt hoeveel klapeksters er te zien zijn. Wil je ook meetellen? Word dan vrijwilliger inventarisatie. Kijk voor de vacatures op staging2.natuurmonumenten.nl/vrijwilliger.

Klapekster
Vanaf oktober laat de klapekster zich weer zien in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug; een zangvogel met killerinstinct. Er zijn sinds de eeuwwisseling geen broedexemplaren meer in Nederland, maar elk jaar komen er nog volop exemplaren overwinteren uit het Noorden. Deze zijn vooral afkomstig uit Zweden. Klapeksters voeden zich met grote insecten en muizen, maar ook vogels staan geregeld op het menu. Roodborstjes, graspiepers en zelfs merels worden in een hinderlaag of in de lucht gevangen.

Lugubere praktijken
Vaak zit de klapekster in de top van een boom om zo zijn jachtgebied te overzien. Zeker in de winter, als het blad van de bomen is, valt hij hier extra op. Het jachtgebied bestaat soms wel uit een tiental hectare. Daardoor legt hij soms wel tien kilometer af tijdens een jachtpartij. Het meest bijzonder is de manier waarop hij een voedselvoorraad aanlegt. Hij dood zijn prooi met een beet in de nek, prikt vervolgens zijn prooi op scherpe doorns of op prikkeldraad, soms zelfs nog levend. Een luguber gezicht, maar van levensbelang voor de klapekster om te overleven tijdens strenge winterperioden. De klapekster is een honkvaste vogel. Jaarlijks keren ze terug op dezelfde plekken in het gebied. Uiterlijk in mei vertrekken ze weer naar hun broedgebieden in het Noorden.

Foto: Ben Walet

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.