eerste tak van seizoen voor hoogstambrigade ivn raalte

De hoogstambrigade van natuurvereniging IVN Raalte heeft vorige week de eerste fruitbomen van dit winterseizoen gesnoeid. De boomgaard op landerij De Krukkert van de familie Schotman uit Luttenberg was aan onderhoud toe. Wim Schotman, eigenaar van de bomen en óók vrijwilliger bij de brigade, zaagde de eerste tak.

Schotman en zijn echtgenote Carla zijn sinds drie jaar lid van de IVN-brigade. “We hebben deze fruitbomen naast ons huis aan de Hellendoornseweg geplant, omdat ze in dit landschap thuishoren. Om de bomen in goede conditie te houden is onderhoud noodzakelijk. Als vrijwilliger kunnen we ons in het snoeien verdiepen en helpen we ook andere eigenaren”, aldus Schotman, voordat hij samen met de snoeiers in zijn eigen boomgaard aan de slag ging. 

Hij riep eigenaren van boomgaarden om het onderhoud van hoogstamfruitbomen ook onder de knie te krijgen. Schotman: “Goed onderhoud is belangrijk. De bomen mogen niet te dicht groeien. Licht en lucht in de boom is een voorwaarde voor een goede oogst. Afgelopen jaar hebben we honderden kilo’s appels, persen, pruimen en kersen geoogst. We genieten nu volop van onder meer vers fruitsap uit eigen boomgaard.”

Klus geklaard
De vrijwilligers hadden ondanks een paar regenbuien in een tijdsbestek van zo’n vier uur de klus in de Luttenbergse boomgaard geklaard, zodat deze er weer een paar jaren tegen kan. De eerstvolgende keer strijkt de brigade neer in de boomgaard van de familie Koopman aan de Laarhoeksweg in Broekland. Dat is op zaterdag 19 december van 9:00 tot 12.30 uur.

De IVN-hoogstambrigade gaat dit winterseizoen in totaal zeven keer in Raalte en omgeving aan de slag: op elke derde zaterdag van de maand en op dinsdag 29 december. De groep bestaat uit zo’n vijftien leden; versterking is welkom. Ook kunnen eigenaren van fruitboomgaarden zich melden. Meer informatie over het werk van de brigade geeft coördinator Marit Maas, tel. 06-10134104, e-mail: marit.maas@maasenergysystems.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.