een glimlach door voedselbank raalte

Inmiddels werken er circa zestig vrijwilligers bij de Voedselbank Raalte en omstreken, staan er 25 vrijwilligers in de wacht en worden er rond de 105 pakketten per week opgehaald bij het pand aan de Boeierstraat in Raalte. Frans Rouwenhoff, voorzitter van de Voedselbank, is medio 2014 gestart met het opzetten van dit prachtige initiatief. “Een samenloop van gebeurtenissen heeft dit alles gerealiseerd”, zegt Frans als hij trots door het pand loopt.

“Ik vind het belangrijk dat onze vrijwilligers werken in een prettige omgeving, evenals dat de mensen die de pakketten op komen halen een fijne sfeer ervaren in plaats van kilte, zoals vaak het geval is.” Frans laat weten blij te zijn met de reacties op de uitstraling van de Raalter Voedselbank. 

Hart onder de riem
De Voedselbank Raalte wordt voornamelijk bezocht door medemensen die weinig te besteden hebben. Jongeren die beide werkloos zijn geworden, net samen een huis hadden gekocht en in grote financiële problemen zitten en ZZP’ers die geen uitweg meer zien kloppen ook bij ons aan. “Wij willen deze mensen echt een hart onder de riem steken. Mensen voelen zich niet op hun gemak wanneer ze bij ons moeten aankloppen. Wij willen ze koste wat kost helpen en die glimlach weer op hun gezicht toveren.”

Frans haalt een prachtig initiatief naar boven. De Raalter Voedselbank werkt samen met Stichting Jarige Job. De Voedselbank geeft de data waarop kinderen die aangesloten zijn bij de voedselbank door en wanneer ze jarig zijn ontvangen de kinderen een speciale cadeaubox. “Echt schitterend”, glundert Frans. Kinderen krijgen niet alleen een cadeau, maar kunnen ook hun klasgenootjes en de juf of meester verrassen met een lekkere traktatie, terwijl ze normaal gesproken met hun verjaardag vaak niet naar school gaan, vaak uit schaamte. Er zit ook materiaal bij voor de ouders om een verjaardagstaart te bakken voor hun kind. “Dat is toch geweldig!”

“De effecten van voedselbanken worden vaak onderschat. De dankbaarheid van de mensen is onbetaalbaar en de Raalter Voedselbank is echt noodzakelijk.” De Voedselbank kan mensen maximaal drie jaar lang achtereenvolgend helpen. Wel moeten zij elk half jaar opnieuw een intakegesprek doen, om te kijken of hun financiële situatie onveranderd is gebleven. Blijkt deze onveranderd, dan verstrekt de Voedselbank drie jaar lang levensmiddelen. Frans vindt dat er begeleiding moet komen voor deze mensen, zodat zij na die drie jaar weer kansen zien. “Dat is natuurlijk niet onze taak, maar het zou toch wel fantastisch zijn als dit mogelijk kan worden gemaakt. Gelukkig zijn we hierover met de gemeente en andere instanties in gesprek.” Frans verwacht dan ook dat dit van de grond komt.

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.