de droom van rohda raalte

Sportpark Tijenraan gaat flink op de schop. Tenminste, als het aan Rohda Raalte ligt. Naast de tribune blijft alleen het huidige kleedkamergebouw SCAS overeind. Achter de tribune, waar nu Tijenraan zit, komt de hoofdingang met een compleet nieuw clubhuis met een kantine uitzicht op het (kunstgras) hoofdveld. Ook komt er een dakterras met uitzicht op veld 7. Als alles volgens planning verloopt, staat het nieuwe clubhuis er in 2019, als de club negentig jaar bestaat.

“Het ontwerp van het nieuwe clubhuis bestaat uit een ‘tweelaags karakteristiek en stoer gebouw”, vertelt architect Christian Heethaar trots namens de werkgroep. “De complete achterwand van de tribune wordt verwijderd, waardoor de kantine op de eerste verdieping, de bestuurskamer en het wedstrijdsecretariaat aansluiten op de bestaande zittribune. Hierdoor ontstaat er een mooi uitzicht op het hoofdveld en de velden daarachter. Ook komt er een dakterras op het zuiden, zodat je voetbal kunt kijken op veld 7. En de kantine krijgt een karakteristiek, robuust en warm karakter met onder andere hout en steen. Het wordt een warme en moderne kantine. Ook naar de duurzaamheid is gekeken.”

Heethaar: “De entreehal heeft een open en transparante uitstraling door een grote glazen pui die tot aan het dak loopt. De gevel wordt verder op de begane grond links en rechts uitgebreid. Links om de accommodatie op kwalitatieve wijze af te sluiten en rechts worden tassenrekken geplaatst en komt er een trap naar het dakterras. De rechter uitbreiding dient bovendien als drager van het dakterras. Ook krijgt het gebouw zo wat meer ‘body’. Op de verdieping zijn de hoeken transparant ontworpen, zodat je zoveel mogelijk uitzicht hebt op de velden en de omgeving. Wat verder het ontwerp karakteriseert is de schoorsteen aan de kopgevel. Dit is ook wel de landmark of oriëntatiepunt van de accommodatie. Om het nieuwe clubhuis, het huis van Rohda Raalte, te laten worden, wordt er een fragment van de clubhistorie in baksteen vereeuwigd.”

Ruilverkaveling
Bij Rohda Raalte leven al langer wensen om de kantine te vernieuwen. Doordat het bestaande Tijenraan op de huidige locatie gaat verdwijnen, kwam het idee om een nieuw clubhuis te ontwikkelen tegen de achterzijde van de bestaande hoofdtribune. Op deze wijze ontstaat een soort ruilverkaveling binnen het huidige Sportpark. Nieuw Tijenraan wordt gebouwd op veld 9, gelegen aan de N348, terwijl Rohda Raalte op de huidige locatie van Tijenraan een nieuw clubhuis kan ontwikkelen. Ook de Rohdahal verdwijnt. De gemeente compenseert Rohda Raalte hierin door het van het hoofdveld nog voor volgend seizoen een kunstgrasveld te maken en met een bijdrage voor de sloop van de Rohdahal.

Parkeren
“Het parkeerterrein krijgt een groen karakter. In de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente worden minimaal 120 parkeerplaatsen op deze locatie voorzien. Het idee is dan ook dat het nieuwe parkeerterrein van Rohda net zo in te richten als bij Nieuw Tijenraan. Zo ontstaat er een parkachtige setting die de uitstraling heeft van een sportcampus. Dat symboliseert ook de samenwerking tussen de binnensporten en Rohda Raalte.”

Naast het nieuwe parkeerterrein van Rohda Raalte is er een landschappelijke element bedacht met historische waarde voor de club. “Een ophoging van het maaiveld is een referentie naar ‘De Bult’, die begin jaren 60 dienst deed als ‘statribune’. In de nieuwe ‘Bult’ bij veld 7 is een uitsnede ontworpen waarin de fietsenstalling moet komen. Verder grenst aan de kopse kant van het clubhuis, tussen de omheining en de achterzijde van de rechter staantribune, het ontmoetingsplein. Hier kunnen voetballers en toeschouwers samenkomen. Daarnaast dient het plein ook als centrale plek voor verschillende buitenactiviteiten, zoals de Rohdadag. Aan het einde plein bevindt zich de speelweide.”

Leden
De plannen werden maandagavond gepresenteerd door de projectgroep tijdens de Algemene Ledenvergadering. “De droom is een concept, volledig ontwikkeld door Rohda Raalte, om te komen tot een nieuw clubhuis en hernieuwde clubaccommodatie op de huidige locatie van Sportcomplex Tijenraan”, vertellen voorzitter Paul Ruiter en secretaris Menno Wolters. “We doen het samen met de leden. De totale kosten, waarover de club nog niets kwijt wil, moeten worden gedekt door onder andere sponsoren en subsidie. Het concept, de uitkomsten van de enquête, de opinie van de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering en de financiële onderbouwing moeten leiden tot een definitief conceptboek. Naar verwachting zal dit boekwerk in het voorjaar van 2016 voltooid worden. Daarna mogen de leden beslissen of het plan door kan gaan. We kunnen op z’n vroegst in 2018 beginnen met bouwen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.