dakloze hoort 19 maanden cel voor kraken tankstations

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Zwolle een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 19 maanden geëist tegen een dakloze man. Dat meldt RTV Oost. De 46-jarige is volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor een groot aantal kraken van geldautomaten bij tankstations en wasstraten in grote delen van de provincie het afgelopen jaar, waaronder in Wijhe en Heino.

De dakloze man werd in juli aangehouden bij een tankstation in Zutphen. Daar had hij midden in de nacht de klep van bandenpomp opengebroken om het wisselgeld te stelen. Dat mislukte, omdat het geld in een kluis onder de grond terechtkwam. Daar kon de 46-jarige niet bij. De man bekende voor de rechter in Zwolle vier kraken, in Zutphen en de Achterhoek.

Volgens het Openbaar Ministerie is de man ook te linken aan vijftien andere kraken in Overijssel. Daar werden afgelopen jaar gelijksoortige kraken gezet bij tankstations en wasstraten in onder andere Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham, Hellendoorn maar ook rond Wijhe, Kampen en Heino. In al die gevallen was er volgens het OM sprake van zoveel overeenkomsten met andere kraken van de 46-jarige dakloze dat hij de dader moet zijn.

Schakelbewijs
Voor de rechtbank schetste de officier van justitie het beeld van alle zaken. Centraal staat steeds een man met een kort kapsel, hoofdzakelijk gekleed in grijze kleding, die midden in de nacht op een fiets met fietstassen van tankstation naar tankstation fietste, zijn hand niet omdraaide voor flinke afstanden en die steeds op dezelfde manier een schroevendraaier en een breekijzer hanteerde om geldautomaten van bandenpompen, spanningsmeters en wasstraten open te breken.

Volgens de officier van justitie ontbreekt in een aantal van de kraken direct bewijs, maar is er door ‘schakelbewijs’ wel een dader aan te wijzen: de 46-jarige dakloze verdachte.

‘Makkelijk geld te halen’
De dakloze man zegt dat hij tijdens een eerdere detentie van anderen in de gevangenis hoorde dat er makkelijk geld te halen was uit deze automaten. Hij ging alleen op pad als zijn illegale baantje als afwasser niet voldoende opleverde.

Daarnaast vertelde de man dat hij eigenlijk gewoon woonruimte heeft, in Amsterdam. Hij is alleen bij geen enkele gemeente ingeschreven, omdat zijn identiteitsbewijs verlopen is en het lastig is om een nieuwe te krijgen. Mogelijk speelt daarbij mee dat de man schulden heeft en achtervolgd wordt door deurwaarders.

De advocate van de 46-jarige verdachte zegt dat er totaal geen bewijs is in de meeste zaken. Zij heeft de rechtbank gevraagd om de man zo snel mogelijk vrij te laten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.