carmel college strijdt ook om beste scholierendebater provincie overijssel

Op donderdag 26 november 2015 vindt de vijfde editie van de Overijssel Debat Award plaats in de Statenzaal van het provinciehuis in Zwolle. 22 Leerlingen van 11 scholen gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Beste scholierendebater provincie Overijssel’, zo ook het Carmel College Salland. De debatwedstrijd begint om 14.00 uur. Om 17.35 uur is de winnaar bekend. De wedstrijd is dit jaar voor het eerst live te bekijken via staging2.jijenoverijssel.nl.

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. De presentatie is in handen van Martin Brand (o.a. zanger en theatermaker) en de debatten worden geleid door Nico van der Woude (docent Nederlands en ervaren debater). Er worden vijf stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld.

De voorbereiding
Alle deelnemende klassen hebben in de afgelopen weken een gastles gehad van een statenlid en een raadslid. Daarnaast hebben vijf leerlingen van iedere deelnemende school een workshop debatteren gevolgd. Van die vijf gaan de twee beste debaters naar de finale op 26 november 2015 in het provinciehuis.

Jury

Tijdens de Overijssel Debat Award worden de 22 leerlingen gedurende vier rondes en de finaleronde beoordeeld door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid John Joosten en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2014 Marijn Eigenhuis (Ichtus College Kampen).

Deelnemende scholen
Zwolle                  
JenaXL, Van der Capellen Scholengemeenschap, Greijdanus College.

Almelo                
Pius X College, R.K. Scholengemeenschap Canisius.

Enschede           
Bonhoeffer College, ROC van Twente

Hengelo             
Het Twickel College

Nijverdal            
CSG Reggesteyn

Haaksbergen    
Het Assink Lyceum

Raalte                  
Carmel College Salland

Kijk live mee
De Overijssel Debat Award wordt dit jaar voor het eerst live uitgezonden via staging2.jijenoverijssel.nl. Vanaf 14:15 uur kun je thuis meegenieten van de debatkunsten van de scholieren. 

Overijssel Doet Mee!
Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel Doet Mee! gaan jaarlijks meer dan 4.500 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is één van de middelen die Overijssel Doet Mee! hiervoor inzet.

Meer informatie
Lees meer over de debatwedstrijd, bekijk foto’s van de voorbereidende workshops, een promofilmpje en op 26 november de livestream van de wedstrijd via staging2.overijsseldoetmee.nl. Jongerenraad Overijssel: staging2.jrov.nl. PiusX College: staging2.piusx.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.