azc raalte appartementen voor 6 8 personen

Wanneer er een AZC in Raalte er komt, komen er waarschijnlijk kleine appartementencomplexen van vier kamers voor 6 tot 8 personen. Dat is het plan van de COA. “De asielopvang is sober, doch humaan”, zegt Janet Helder, bestuurslid van het COA. “De bewoners hebben wel privacy, maar weinig ruimte. Het is geen buitengewone luxe. Dat is ook belangrijk, want opvang moet ook betaald worden. Dat beseffen wij ons ook.”

De appartementen worden zogenaamde ‘semipermanente units’. De bewoners delen een huis met z’n zessen of achten en hebben samen vier kamers. Ze delen een slaapkamer met z’n tweeën en hebben samen een keuken, douche en toilet. De rest van de activiteiten vinden plaats in gezamenlijke ruimten. Zo komen er om de zoveel appartementenblokjes ruimten met bijvoorbeeld wasmachines.

Nationaliteiten en geloven
De bewoners van het asielzoekerscentrum zijn straks van verschillende leeftijden, nationaliteiten en geloven. “Bewust”, antwoordt Helder van het COA op een vraag uit de zaal. “De bewoners komen in een samenleving die ook gemengd en gemixt is. Nederland is een multiculturele samenleving, dus het is van belang dat ze direct weten dat ze met die situatie om moeten gaan.”

Helder: “De ervaring leert dat Eritreeërs christelijk zijn en de Syrische vluchtelingen vooral moslims, maar ook christenen. Dus ook in die zin is de samenstelling behoorlijk gemixt.”

Nederlandse taal

Een van de vele goede vragen uit de zaal was een vraag over de Nederlandse taal, die de kinderen moeten leren in het azc. Want leren de kinderen alleen Nederlands, of krijgen ze ook les in hun eigen taal? Want mocht de situatie in eigen land veilig zijn, dan is het de bedoeling dat de vluchtelingen weer terug gaan. “Kinderen krijgen alleen les in de Nederlandse taal. Daar hebben wij ook bewust voor gekozen. Kinderen vallen direct onder onderwijsplicht zodra ze Nederland in komen. Dus de kinderen op azc’s moeten gewoon naar basisschool en volgen hetzelfde programma als de Nederlandse kinderen. Alleen krijgen zij eerst Nederlandse les. Het belangrijkste is dat kinderen ook werkelijk mee kunnen doen in de samenleving en dat ze gewoon onderwijs krijgen, zodat ze ook met Nederlandse kinderen kunnen spelen en een goede ontwikkeling doormaken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.