als ecologisch hovenier ben ik veelzijdiger

“Een natuurlijke tuin hoeft niet saai en rommelig te zijn, helemaal niet zelfs”, vindt Floris Poppe die, in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten, de twee jaar durende opleiding tot ecologisch hovenier, ofwel ‘Elyseum’ volgt. De opleiding is op locatie, daarom uniek en is tot stand gekomen door de samenwerking van Stichting Oase en TerraNext. Als ecologisch hovenier denk je volgens Floris anders dan een reguliere hovenier. “De uitgangspositie van een ecologisch hovenier is natuur- en milieuvriendelijk tuinieren.”

Floris: “Je bent met deze opleiding gewoon veel veelzijdiger dan met een normale hoveniersopleiding. Ondanks dat heb je wel de gewone hoveniersopleiding nodig voor een goede fundering. We hebben met deze ecologische opleiding geleerd geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en snoei- en bladafval niet weg te gooien. Nee, dat gebruik je voor andere doeleinden in de tuin, zodat de natuurlijke cyclus door blijft gaan. Net als een dode boom. Die haal je niet weg, want dat is een heel aantrekkelijke plek voor allerlei dieren en paddenstoelen.”

Opleiding
De Heinoër kreeg de opleiding in het vizier door een zoektocht op het internet. “Je komt er eigenlijk alleen maar op als je er specifiek op zoekt. Dat heb ik dus gedaan. Ik heb via mijn eerdere opleiding ‘Outdoor Manager’ aan de Groene Welle met twee andere leerlingen een project bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte gedaan. Dit heeft me aan het denken gezet, evenals het feit dat ik erachter kwam, na drie jaar gewerkt te hebben bij een hovenier, dat ik meer wilde doen. Schuttingen en bestratingen aanleggen trekt mij minder. Met planten en dieren bezig zijn geeft mij meer voldoening en dat is precies de reden waarom ik verder ben gaan kijken.” Floris laat weten dat leeftijdsgenoten zich niet echt interesseren in de opleiding. “Het zijn voornamelijk veertigers die de opleiding volgen, leeftijdsgenoten doen er vaak lacherig over. Onterecht, vind ik.”

Natuurlijk Huus
Bij ’t Natuurlijk Huus stellen ze hun terrein open voor allerlei initiatieven op gebied van natuurlijk doen en denken. “Daar past de opleiding van Floris helemaal bij. Hij was meteen geïnteresseerd in het project toen hij nog een opleiding volgende bij de Groene Welle. Er kwam bij het Natuurlijk Huus een bos met inheemse planten, speciaal voor vogels en er is een meidoornhaag aangelegd voor de steenuil, omdat daar kleine dieren onder schuilen. We hebben een vijver voor reptielen en we proberen zoveel mogelijk bloeiend spul aan te leggen voor bijen. Met wat Floris doet, kunnen we al die ideeën nog verder uitbreiden”, aldus Agnes Kiekebosch van het Natuurlijk Huus.

Misvatting
“Bij een natuurlijke tuin denken mensen al snel aan een verwilderde, niet erg nette tuin. Ik vind dat een misvatting. Een natuurlijke tuin kan ook strakke lijnen en wilde bloemen bevatten. Dat sluit weer goed aan bij de behoeften van inheemse vlinders en vogels. De één wil zijn of haar tuin voor tien à twintig procent natuurlijker, bij een ander kan je een honderd procent natuurlijke tuin realiseren. De wens van de klant staat voorop. Maar er is duidelijk meer mogelijk dan gedacht wordt, ook zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en met het oog op een gesloten (voedsel)kringloop in een tuin met veel diversiteit. Als mensen zich daar bewust van zouden kunnen worden, dan zal dat mooi zijn.”

Afstuderen
Floris geeft aan dat de opleiding die hij momenteel nog volgt heel vrij is. “Wel is er daarom juist veel discipline nodig.” Eén keer in de twee weken krijgt Floris op woensdag les van een specialist, bijvoorbeeld een specialist in natuurlijke vijvers. “We krijgen de hele dag les en hebben vervolgens twee weken de tijd om voor iemand die er belangstelling voor heeft een ontwerp te maken. Deze persoon kan het ontwerp gelijk gebruiken en realiseren door middel van een uit te voeren project.”

Na het afstuderen en de officiële benoeming tot Ecologisch Hovenier houdt Floris alle opties open. Werken bij een bedrijf of een organisatie in deze branche lijkt hem erg leuk, maar het starten van een eigen bedrijfje sluit hij ook niet uit. “Natuurlijk weten weinig mensen over het bestaan van een ecologisch hovenier en over de mogelijkheden voor hun, nog niet natuurlijke, tuin of grond. Ik denk dat ik middels verschillende media en met mond-tot-mondreclame het onderwerp en mijn werkzaamheden aan de man kan krijgen. In de toekomst kan ik ook eventueel gaan samenwerken met andere ZZP’ers die werkzaam zijn in dezelfde branche en waarmee ik blijvend contact en kennisoverdracht mee kan hebben middels een vakgroep. Eerst ben ik nog druk met mijn opleiding tot en met december.” 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.