al veertig jaar verrijken wij het leven van mensen

“Al veertig jaar verrijken wij het leven van mensen met een lichamelijke beperking.” Daarom houdt Stichting de Zonnebloem een jubileumfeest om hierbij stil te staan. Het feest vindt plaats op dinsdagmiddag 1 december van 15.00 tot 18.30 uur in de Leeren Lampe in Raalte.

“Samenzijn is de verbinding van de Zonnebloem”, aldus Henk Stroot, voorzitter van de Zonnebloem, afdeling Raalte. “Daarom zijn zowel de gasten als de vrijwilligers uitgenodigd om van een kopje koffie en een lekkernij, een hapje, een drankje en een etentje te genieten.”

Artiesten
De artiesten Andréas en Cazilia verzorgen een optreden en de gasten worden verwelkomd door twee ‘mystery ladies’, een komisch duo vol verrassingen. Na afloop krijgt iedereen een kleine attentie mee als herinnering aan dit feest. “Wij kijken vooral uit naar een middag in hartverwarmende sfeer.”

Vrijwilligers
“De 55 vrijwilligers die trouw de gasten bezoeken, zorgen ervoor dat het leven van mensen door aandacht, belangstelling en een luisterend oor aangenamer wordt.” Het gaat vaak om de hartelijkheid en de kleine dingen waar je mensen met beperkingen blij mee kunt maken. Mensen die anders in een isolement komen en mogelijk daardoor vereenzamen.

Maandelijks kunnen de gasten ook deelnemen aan activiteiten met vele wisselende thema’s waarvoor ze een uitnodiging krijgen. De gasten kunnen zelf een keuze maken door zich aan te melden. Veelal mogen wij meer dan vijftig gasten verwelkomen met eventuele begeleiding van een vrijwilliger. Een middagje uit met ontmoeting, gezelligheid en aandacht om na afloop met een goed gevoel naar huis te gaan.

Rolstoelwandeling
“Vanaf 2014 houden wij vanaf Swaenewoerd op elke eerste woensdagmiddag van de maand, behoudens de wintermaanden, een rolstoelwandeling door het dorp, waarbij de gasten volop genieten van de buitenlucht en een tussenstop met een kop koffie en lekkernij. Natuurlijk kunnen de gasten ook jaarlijks deelnemen aan de bekende boottochten en vakantiereizen.”

De wederkerigheid tussen gast en vrijwilliger maakt dat vele vrijwilligers jaren hun werk bij de Zonnebloem met veel plezier doen. De vele jubilarissen van 10 en 25 jaar zijn daar getuige van. Het zijn de vrijwilligers die hun hart verpand hebben aan de Zonnebloem en die met aandacht, betrokkenheid en contact dit dankbare werk doen. “De Zonnebloem is een organisatie van mensen en met mensen.” 

Om actief te blijven is het bestuur met haar vrijwilligers regelmatig op zoek naar vernieuwingen. Ook is dit jaar een eigen website opgezet en zijn vorig jaar de eerste rolstoelwandelingen gehouden. Voor volgend jaar gaan we kijken of wij van de onlangs geïntroduceerde Zonnebloem-busjes gebruik kunnen maken.

In de stijgers
De activiteiten voor 2016 staan al weer in de steigers, waarbij een planning en een financiële begroting niet ontbreekt. “Als bestuur komen wij maandelijks bij elkaar en voor de vrijwilligers hebben wij vier keer per jaar overleg om alles in goede banen te leiden.” De afgelopen jaren is dit de basis geweest van de vorige bestuurders en vrijwilligers om met voortzetting van het huidige bestuur en vrijwilligers de afdeling van de Zonnebloem Raalte tot een bloeiende afdeling te maken. 

De landelijke slogan van de Zonnebloem: “Er kan zoveel meer dan je denkt”, is ook in Raalte op zijn plaats.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.