wagenmans wonen 80 jaar vaste grond onder de voeten

Door: Bram Sijtsma

“De woonbranche heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad.” Aan het woord is Bas, de oudste van de drie kinderen Wagenmans. “Natuurlijk, wij hadden daar als bedrijf ook last van, maar we zijn altijd positief gebleven. In een periode dat het even wat minder gaat komt het aan op puur ondernemerschap en passie voor het bedrijf. Ik denk dat het in dit geval écht een voordeel is dat wij een familiebedrijf zijn. Wij hanteren vooral een lange termijn perspectief, waarbij we zowel verbinding blijven zoeken met onze trouwe klanten als met nieuwe klanten. Bovendien zijn onze identiteit en familiaire waarden stevig verankerd in onze bedrijfsfilosofie.” Bas voegt daar nog aan toe: “Mijn vader heeft er altijd voor gewaakt dat we als bedrijf niet te snél zouden groeien. ‘Wees zuinig op je personeel én op je klanten’, was zijn motto. “

Bas en zijn broer Joris, bijgestaan door hun zus Aukje, hebben dat advies altijd voor ogen gehouden in de wijze waarop zij het bedrijf leiden. “Ook wij vinden, net als onze ouders, de verbinding met onze roots belangrijk. Zo zijn we er bijvoorbeeld trots op dat we nog steeds in Lemelerveld gehuisvest zijn. We hebben onze blik even op een andere locatie in de regio gericht, maar onze ouders hebben er op aangedrongen om te blijven op de plek waar het allemaal begonnen is. Achteraf zijn we ze daar dankbaar voor.” Dat die beslissing juist is gebleken, blijkt wel uit de gestage groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Zo’n tien jaar geleden opereerde het familiebedrijf nog enigszins in de luwte van de regio, maar ‘dat is nu wel anders’, vertellen de trotse eigenaren. “We zijn nu echt een belangrijke speler in de woonbranche in deze regio.”

Doorzetten, ondanks tegenslagen
Ruim twee jaar geleden dreigde die vaste grond voor het zo hechte familiebedrijf onder de voeten weggeslagen te worden, toen zich een ernstig ongeluk voordeed tijdens een bedrijfsuitje. “Tja, dat was een zware periode”, verzucht Bas. “Tegelijkertijd bleek ook dat we als familie én als bedrijf veel aankonden. Het werd weer heel duidelijk waar het bij ons om draait; teamgeest. Het besef dat we het sámen moeten doen. We hebben dan ook veel met elkaar gesproken en konden elkaar tot steun zijn. We wisten zowel onszelf als ons personeel het gevoel te geven: wij komen hier doorheen!”

“Het is dan ook de kunst om, juist als het tegenzit, de boel bij elkaar te houden. Maar”, Bas zegt het haast bescheiden, “daar zijn wij met z’n allen wel goed in. We beschikken over veel doorzettingsvermogen en zijn sterk gericht op continuïteit. Dat geldt niet alleen voor ons als bedrijf, maar ook voor ons personeel. De duur van de dienstverbanden is daarvoor het levende bewijs. Onze mensen willen gewoon niet bij ons weg (lacht). We zijn loyaal aan onze mensen, maar zij zijn dat ook naar ons.”
“We hebben met z’n allen één doel voor ogen: onze klanten echt blij maken met een nieuw interieur. Daar halen we met elkaar enorm veel voldoening uit. Dat zit in ons DNA. Het moet voor onze klanten, van aankoop tot levering, echt een feest zijn om een nieuw product bij ons te kopen. Het is dan ook fijn als onze klanten zich bij ons thuis voelen. Daar werken we met z’n allen, met goed gekwalificeerd personeel, hard aan.”

Blik op de toekomst
En nu? “Nu is het tijd om ons jubileum te vieren.” Bas: “Wat is er nu mooier dan samen met onze klanten ervaren dat we met de juiste dingen bezig zijn, dat we bestaansrecht hebben én dat er een mooie toekomst voor ons ligt? We hoeven niet zo nodig de trend te zetten, maar we willen wel actueel blijven. We hoeven niet zo nodig een groot bedrijf te worden, maar we dagen ons zelf wel uit om een nóg betere speler in de regio te worden, om nóg meer kwaliteit en service te bieden. We willen vooral oog blijven houden voor wat er speelt op het gebied van wonen, want dat is en blijft onze passie! Wij zijn immers Wagenmans Wonen!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.