vaessen en jansman bouwen nieuw tijenraan

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf uit Raamsdonkveer en Jansman Bouw B.V. uit Luttenberg gaan het nieuwe Tijenraan in Raalte bouwen. Het nieuwe Tijenraan bestaat straks uit twee sporthallen, drie zwembaden met een glijbaan, een beachbalveld op het dak en een restaurant. Het nieuwe Tijenraan wordt volledig energieneutraal en levert zelfs energie op. De bouw begint in mei 2016, het gebouw moet in december 2017 in gebruik worden genomen.

“Bouwbedrijf Vaessen is een bedrijf met veel ervaring in het bouwen van multifunctionele sportaccommodaties”, licht wethouder Gosse Hiemstra toe. “Wij zijn enorm blij dat het ontwerp van het bedrijf unaniem is gekozen.”

Het nieuwe Tijenraan is straks goed zichtbaar vanaf de N348. Het ontwerp heeft veel ramen en is dus, zoals wethouder Gosse Hiemstra het omschrijft, ‘geen dichte doos’. Bij de ingang aan de Zwolsestraat komt ruime parkeergelegenheid. Als je binnen komt in de grote hal vind je aan de rechterkant de biljartruimte. Daarachter zit de topsporthal. Deze is 48 meter lang, in plaats van 44 meter. Hierdoor kunnen er aan de kopse kant ook tribunes worden geplaatst indien nodig. In totaal bestaan de drie tribunes in deze hal uit 700 plaatsen.

In de centrale hal vind je aan de linkerkant de horeca. Loop je de hal door, links langs de trappen naar de tribunes, dan kom je bij de andere hal en de zwembaden. Daarachter vind je de fitness. Bijzonder is dat er bovenop het dak een beachveld komt.

Extra’s
Het ontwerp van Vaessen bevat niet alleen de basiseisen van de gemeente, maar ook een aantal extra’s. Zo is de hal langer, komt er een glijbaan van 60 meter (huidige is 75 meter) met een uitglijbad en krijgt het zwembad een monitorsysteem en innovatieve waterzuiveringstactieken. Daarnaast nemen Vaessen en Jansman de onderhoudsgarantie voor 24 jaar op zich, in plaats van de vereiste 20 jaar.

Energie
“Het gebouw is niet alleen energieneutraal, maar zelfs energieproducerend”, zegt Hiemstra. “Er komen zonnepanelen op het dak en het zwembad krijgt een trommelfilter en luchtbehandeling. De energieproductie van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) aan de overkant van de N348 zorgt weer voor de opwarming van het water, net als in het huidige Tijenraan. Volgens de zogenaamde GPR-index moet een gebouw een 6,0 krijgen op het gebied van duurzaamheid. Heb je een 8,5 dan ben je duurzaam. Dit complex heeft een 8,8 en is dus zeer duurzaam. Dit houdt in dat het nieuwe Tijenraan op dit moment de meest duurzame multifunctionele sport- en zwemaccommodatie van Nederland wordt.”

Lokale werkgelegenheid
De aanpak van Vaessen is hoog gewaardeerd. Men zet fors in op samenwerking met het Sportbedrijf en de gebruikers. Daarnaast heeft Vaessen de eis om lokale meerwaarde in het project in te bouwen, uitstekend ingevuld. Een deel van de opdracht wordt uitgevoerd door lokale bedrijven, waarvan Jansman Bouw uit Luttenberg en Willemsen Installatie uit Heino de belangrijksten zijn. “Dat is goed voor de werkgelegenheid in de gemeente Raalte. De gemeente zal er goed op toezien dat Vaessen deze beloftes waarmaakt.”

Financieel
De exploitatielasten van Nieuw Tijenraan bedragen 1,1 miljoen en blijven daarmee binnen de door de Raad vastgestelde lasten. In december 2015 moet het voorlopige ontwerp klaar zijn en in mei 2016 moet er een definitief ontwerp op tafel liggen. In juni wordt er vervolgens begonnen met het bouwrijp maken van het terrein en in september 2016 start de bouw. Als alles volgens planning verloopt, wordt Nieuw Tijenraan in december 2017 in gebruik genomen.

Op staging2.nieuwtijenraan.raalte.nl is alle informatie over de ontwikkelingen rondom de bouw te vinden. 

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/i653Agst-mQ”]

 [poll id=17]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.