salland een van de veiligste regios van nederland

Van de 389 gemeenten eindigt de gemeente Raalte op plaats 354. De andere Sallandse gemeente, Olst-Wijhe, heeft een hogere criminaliteit. Olst-Wijhe staat op plek 297. De gemeente Amsterdam staat met stipt op nummer 1 met de hoogste misdaadcijfers. Ter vergelijking, de gemeente Deventer staat op plaats 44. De cijfers zijn uiteraard gegeven nadat het aantal inwoners gelijk werd getrokken.

In de gemeente Olst-Wijhe worden flink meer mishandelingen en woninginbraken gepleegd dan in de gemeente Raalte. In Raalte is het aantal vernielingen echter fors hoger dan in de gemeente Olst-Wijhe. Wanneer het vergeleken wordt met de gemeenten Deventer en Zwolle kunnen we zeer positief zijn over Salland. Wat niet onvermeld mag blijven is dat vrijwel alle incidenten in de gemeente Raalte plaatsvinden in het dorp Raalte, in buurtdorpen zijn er weinig tot geen incidenten. In het veel grotere gebied van Salland, dus de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte bij elkaar, zijn veel minder incidenten dan in Deventer of Zwolle.

Opvallend is dat, wanneer het over criminaliteit gaat, het in de gemeente Raalte meestal over vernielingen gaat. In de gemeente Olst-Wijhe gaat het vaker over woninginbraken dan over vernielingen. In deze gemeente waren er in het jaar 2015 tot aan de maand mei 31 mishandelingen. Berekend naar het aantal inwoners waren er in de gemeente Raalte ongeveer 35 procent minder mishandelingen. Nog steeds is dit aantal mishandelingen veel lager dan in bijvoorbeeld steden als Deventer en Zwolle. In deze twee steden ligt het aantal criminele incidenten zo’n 50 procent hoger dan in Salland.

Burgernet
Gelukkig kan in Salland door middel van Burgernet geholpen worden om verschillende daders op te pakken of vermiste personen op te sporen. Dit soort acties kunnen gezien worden als acties die de saamhorigheid kunnen verbeteren. Een belangrijk punt in de leefbaarheid van kleine kernen.

In Raalte nemen 6101 personen deel aan Burgernet, dat is ongeveer één op de zes personen. In Olst-Wijhe zijn er in totaal 2086 deelnemers van Burgernet, dat is ongeveer één op de negen personen. Op bijstaande afbeelding is de dekkingsgraad van het aantal deelnemers aan Burgernet te zien. Hoe groter, geler of roder het gebied, hoe meer deelnemers. Het gaat in het geval van Salland voornamelijk over Burgernetacties naar aanleiding van vermissingen, diefstallen en woninginbraken.

In Raalte is in 2011 gestart met Burgernet, een jaar eerder dan in Olst-Wijhe. Sinds het begin zijn er in Raalte 32 Burgernetacties gestart waarvan er zeven zijn opgelost. In Olst-Wijhe zijn er sinds het begin vijftien Burgernetacties gestart waarvan er twee zijn opgelost. Er lijkt een grote bereidheid onder de Sallandse burger aanwezig te zijn om te helpen personen op te sporen of daders te pakken. Wanneer het samengevoegd wordt met de misdaadcijfers uit het onderzoek van het AD kan geconcludeerd worden dat de twee Sallandse gemeenten bovengemiddeld veilig zijn en het wellicht ook niet nodig is om veel Burgernetacties op te zetten naar aanleiding van het lage aantal criminele incidenten in deze regio.

Leefbaarheid wordt in deze artikelenserie ingedeeld in zeven categorieën, namelijk: woonvoorzieningen, publieke ruimte, publieke voorzieningen, bevolkingssamenstelling, sociale samenhang, veiligheid en nabijheid van natuur. Over ieder onderwerp komt een artikel.

Heb je nog zaken die je belangrijk vindt over leefbaarheid via Salland Centraal, neem dan vooral contact met ons op.

Deze periode besteden we extra aandacht aan de leefbaarheid van Salland. De artikelen worden geschreven door een student voor zijn afstudeeronderzoek in dienst van Salland Centraal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.