Home / archiefcentraal / paling veilig naar de zee dankzij visveilige pomp

paling veilig naar de zee dankzij visveilige pomp

Bij de grondige renovatie van het gemaal Lierder- en Molenbroek aan de Gravenweg in Lierderholthuis heeft het Waterschap Groot Salland met succes een visveilige pomp geplaatst. Hierdoor kunnen vissen veilig het gemaal passeren en hun bijdragen aan de visstand leveren. Daarnaast werkt het gemaal nu ook energiezuiniger dan voorheen. Tevens verving het waterschap de gemalen Dingshof Oost en Dingshof West tussen Olst en Wesepe. Ook daar bespaart Groot Salland nu energie.

Het gemaal Lierder- en Molenbroek voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en had een opknapbeurt nodig. Bij de renovatie is rekening gehouden met het energiebeleid en het vismigratiebeleid van het waterschap. Zodoende werd het gemaal voorzien van energiezuinige pompen. Hiermee bespaart het gemaal per jaar ongeveer 10.800 kWh (kilowattuur) aan energie. Dit is te vergelijken met het verbruik van ongeveer drie huishoudens. Ook is een visveilige waaier in de pomp geplaats. Hierdoor kunnen vissen het gemaal makkelijk passeren.

Paling van Salland naar Sarragassozee
Zo zwom bijvoorbeeld deze paling met een lengte van 75 cm (zie foto) zonder problemen door het gemaal. De vis kan nu aan zijn lange trektocht van 5000 kilometer naar de Sarragassozee beginnen om zich voort te planten. De Sarragassozee ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ter hoogte van Midden-Amerika. Hopelijk komen de nakomelingen van deze paling dan als glasaal weer terug.

Geen eenrichtingsverkeer
Als vissen de polder uit zwemmen, moeten ze later ook weer terug kunnen komen. Ook daarvoor bedacht Groot Salland een oplossing. In het voorjaar willen de vissen paaien en zoeken ze stroomopwaarts de paaigebieden op. Om dit mogelijk te maken heeft het waterschap nu een hydraulisch aangedreven schuif op de terugslagklep van de persleiding bevestigd die in het voorjaar wordt opengezet. Hierdoor stroomt het water van de Soestwetering in tegengestelde richting naar de polder en zwemmen de vissen door de persleiding, die dan als hevelleiding werkt, de polder in. Om te kijken of dit in de praktijk net zo werkt als in theorie, controleert het waterschap dit komend voorjaar.

Dingshof Oost en West
Ook verving Groot Salland de gemalen Dingshof Oost en West tussen Olst en Wesepe. De mechanische onderdelen en de elektrische installatie van deze gemalen waren sterk verouderd en onderhevig aan slijtage. Tevens verkeerden de gebouwen van de gemalen in slechte staat. Door het te kleine achterliggende leefgebied voor vissen is hier het ecologisch rendement van een vispassage klein. Daarom was het niet nodig beide gemalen vispasseerbaar te maken.

Lees ook

Lezing in Holstohus over Zwitserse kunstenaarskolonie

OLST – Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster verzorgt op maandag 25 oktober een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.