opinie wie zijn toch die mensen

Na afloop van een voetbalwedstrijd van Nieuwleusen is er een vechtpartij ontstaan waarbij kennelijk voetballers, bestuursleden en toeschouwers met elkaar op de vuist gingen. Zeker is dat niet, beide clubs proberen de zaak enigszins ‘onder de pet’ te houden, waardoor de exacte gang van zaken onduidelijk blijft. Twee rode kaarten voor thuisclub Storica hadden tijdens het duel de emoties al doen oplaaien. Met negen man won Storica desondanks toch, dus veel aanleiding om daarna alsnog te knokken was er voor de Zwollenaren niet. Nieuwleusen kon hooguit zichzelf voor het hoofd slaan, door met twee man meer toch te verliezen. Wie zijn toch die mensen die in het voetballen met elkaar op de vuist gaan?

Uit de websites van beide clubs komen we slechts oerhollandse namen tegen, dus de Marokkanen en vluchtelingen kunnen we in ieder geval niet de schuld geven.

Ander voorbeeld. Van vrijwilligers van de handbalvereniging Heeten Sportief heb ik begrepen dat ze daar een afspraak hebben over het gedrag op de tribune. Je mag de ploeg en spelers wel aanmoedigen, maar je moet je niet met het spel en de regels bemoeien. Prachtige omgangsvormen, vind ik. Het eigen Heetense publiek houdt zich keurig aan die regels, toeschouwers van elders af en toe niet. Zo iemand wordt daar dan op aangesproken. Wie zijn toch die mensen die zich bij het handballen zo nodig met het spel en de regels willen bemoeien, en die door het thuispubliek tot de orde geroepen moeten worden?

Handbal is een Europese sport, dus de Marrokanen en vluchtelingen kunnen we in ieder geval niet de schuld geven.

Vooruit, nog eentje. In Brabant en Limburg is voor F-pupillen (7-jarigen) de Fair Play Competitie ingevoerd. Ouders moeten vanaf nu op minstens 20 meter van het veld blijven. Daarvoor schreeuwden ze voortdurend gedetailleerde aanwijzingen naar hun zoontje. Spelertjes konden niet vrijuit meer spelen, er moest ingegrepen worden. Wat zijn dat toch voor ouders die als dwazen staan te schreeuwen tegen hun 7-jarige zoontje. Die de scheidsrechter voor hoerenzoon uitmaken als die een beslissing neemt die hen niet zint.

Uit de artikelen die ik over Fair Play las, kom ik slechts oerhollandse namen tegen, dus de Marokkanen en vluchtelingen kunnen we in ieder geval niet de schuld geven.

Tot slot. In Syrië en Irak woedt een afschuwelijke oorlog, en velen zijn daarvoor op de vlucht. Nu ze in Nederland komen worden de meest vreselijke dingen over ze gezegd. ‘We durven onze vrouwen en dochters niet meer alleen buiten te laten.’ ‘Het zijn lopende testosteronbommen.’ ‘Eigen volk eerst.’ Wie zijn toch die mensen die dergelijke ongenuanceerde dingen roepen?

Johan Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.