opinie megavarkensstal kan naast iedereen

Naar het zich laat aanzien wordt in de buurt van Marienheem, in de directe nabijheid van een basisschool en het bekende restaurant De Bagatelle, een failliete varkenshouderij getransformeerd tot een megavarkensbedrijf. Het nieuwe bedrijf (b)lijkt onderdeel te worden van het beruchte Straathofconcern, een van de grootste, zo niet hét grootste varkensconcern van Europa. Het nieuwe megabedrijf zal de bekendheid van Raalte vergroten, daarvan ben ik overtuigd. Maar dan niet ten positieve.

Ik heb via vele Duitse actualiteitenrubrieken kennis genomen van de ellende die omwonenden is aangedaan, van schade aan het milieu , maar vooral van de vele dierenmishandelingen aldaar, die genadeloos in beeld werden gebracht. En ofschoon ik veel gewend ben, werd ik er misselijk van. Die rubrieken hebben ook laten zien hoe de heer Straathof een team van advocaten aan het werk houdt. Advocaten die elk zwak punt in de wet- en regelgeving onverbiddelijk voor hun opdrachtgever weten uit te buiten. De Overijsselse gedeputeerde Hester Maij (CDA) wist niets af van de praktijken van de heer Staathof. Een kenmerkende onwetendheid, dat dan weer wel.

In Raalte lijkt tenminste één bestuurder, wethouder Wout Wagemans, over een gelijke onwetendheid te beschikken. Want, ofschoon er nog helemaal geen omgevingsvergunning is verleend, deelde hij ons vandaag alvast mee, citaat: “De geur van het bedrijf wordt de helft minder, fijnstof neemt met een derde af”. Als je dat nu al durft te zeggen moet je wel over een stevig portie onwetendheid of onnozelheid beschikken.

Maar misschien kan de heer Wagemans zijn bewering wel bewijzen. Het zou namelijk kunnen dat hij over bijzondere meetapparatuur beschikt. Met software wellicht die het computertje in de VW-dieselvoertuigen zelfs in de schaduw stelt.

Tot slot. Iedereen zou gewaarschuwd moeten zijn dat een megavarkenshouder als Straathof zich bijna overal in de gemeente Raalte kan vestigen. Bij ons bestaat namelijk bij veel agrarische bouwkavels de mogelijkheid de kavel te vergroten tot 2 en in sommige gevallen zelfs tot 2,5 hectare. Voor de beeldvorming: dat zijn vijf(!) voetbalvelden. Dit heeft de gemeenteraad goedgekeurd en dat is onherroepelijk. Daartegen nu in beroep gaan is uitzichtloos.

Het kan met al die megastallen – je moet er vanzelfsprekend wel van houden – nog erg mooi worden in onze gemeente. Adequate controle en landschappelijke inpassing vindt immers niet plaats. Het wordt een paradijs!

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.