midden in de maistijd moet je voederbieten oogsten

Wie deze week op een koude regendag langs de N35 groot materieel aan het werk zag met het rooien van voederbieten: dat waren studenten van de opleiding Loonwerk van de Landstede. Drukke tijden voor de jongens. Een paar weken geleden gingen de aardappelen de grond uit.

Deze week was het tijd voor de voederbieten die op terrein van de gemeente Raalte nabij Beaphar langs de N35 gepoot waren. Dat zaaien zal ergens in juli gebeurd zijn, want het spreekwoord zegt dat wie in de winter bieten wil eten, moet Sint Laurentius niet vergeten, waarmee bedoeld wordt dat voor 10 augustus (de dag van de Heilige St Laurentius) de bieten de grond in moeten.

Midden in de maïstijd ook voederbieten oogsten? Kan dat niet achter elkaar aan? Nee juist niet, want het is de bedoeling dat die voederbieten bij in de maïskuil komen. Net als lasagne, de laagjes maïs en voederbiet om en om aanbrengen in de kuil. Dat gaat de komende weken gebeuren.

De aankomend loonwerkers kunnen natuurlijk niet met materieel van school aan de slag. Zo’n investering is niet te doen voor De Landstede. Loonwerkers uit de regio bieden de oplossing. In dit geval werd materieel ingezet van Bruggeman mechanisatie, Loonbedrijf Rensen en Twentrac Holten. Tegen brandstofvergoeding leenden die hun zware tractoren en rooimachines uit.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.