megavarkensstal belooft veiligheid en gezondheid

Sebava b.v., het bedrijf van de nieuwe megavarkensstal in Mariënheem, zal straks ‘ruim voldoen aan de gestelde grenswaarden voor de geluidsproductie’. Ook belooft het te kijken naar de veiligheid op de N35 en de parallelweg. Dat heeft het bedrijf vorige week laten weten aan de bezorgde bezoekers van de informatieavond in de Schalm. In de stallen komen bijna 2.000 varkens meer dan is toegestaan in de huidige milieuvergunning. Ook de ammoniak emissie zal stijgen. Wel zegt het bedrijf dat het geluidsoverlast en de geur binnen de grensvoorwaarden zal blijven

Behalve de genodigde buren waren ook anderen naar de Schalm gekomen om van het bedrijf te vernemen welke plannen er gemaakt zijn. Na de inleiding van Jan Voermans over Sebava b.v. hebben de medewerkers Bruggink en Caspers van Farm Consult de effecten van de plannen voor het milieu toegelicht aan een aandachtig gehoor. “Uit de vragen is wel gebleken dat de bewoners zich zeer nauw betrokken voelen bij de toekomst van het bedrijf”, laat Voermans weten.

Sebava b.v. is een varkensbedrijf met reeds vier bedrijven in exploitatie in Koningsbosch, Creil, Hoeven en Kapel Avezaath. In totaal worden er ongeveer 10.000 zeugen en 16.000 vleesvarkens gehouden. “Het doel is om topkwaliteit biggen te produceren voor de Europese markt. Daarom is de hoge gezondheidsstatus van de varkensstapel het belangrijkste aandachtspunt op de bedrijven van Sebava b.v.”

Meer varkens, meer ammoniakemissie
Op het bedrijf aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem wil Sebava b.v., na een grondige renovatie inclusief kleine uitbreidingen van de stallen, 2.940 zeugen met 1.250 vleesvarkens gaan houden. De 7.296 biggen blijven tot 15 kg op het bedrijf. Dat zijn 898 zeugen en 802 vleesvarkens meer dan in de actuele milieuvergunning is toegestaan. “Na de verbouwing zijn alle stallen mechanisch geventileerd met moderne gecombineerde biologische luchtwassers op alle stallen. De ammoniak emissie zal gering stijgen, dit is het gevolg van de keuze voor luchtwassers met een zeer hoog zuiveringsrendement op het gebied van fijnstof en geur. Deze keuze is gemaakt om de situatie voor de directe omgeving aanzienlijk te verbeteren. Om deze situatie voor de omgeving mogelijk te kunnen maken heeft het bedrijf geïnvesteerd extern ammoniakproductieruimte. De vergunning in het kader van de natuurbeschermingswet is voor deze stijging reeds verleend door de provincie Overijssel. Door de installatie van moderne luchtwassers zal de geuremissie ten opzichte van de huidige milieuvergunning met bijna 55 procent dalen. Daardoor komen de nu nog overbelaste woningen allemaal ruim onder de toegestane normen te liggen. De hoeveelheid stof, welke de stallen na de renovatie zullen uitstoten, is ruim een derde minder dan nu toegestaan is. Het monteren van de ventilatoren voor de luchtwassers zal tot gevolg hebben dat het bedrijfsgeluid goed merkbaar zal verminderen. Het bedrijf zal straks dan ook ruim voldoen aan de gestelde grenswaarden voor de geluidsproductie.”

Sebava b.v. is voornemens in de stallen een zichtruimte te creëren van waaruit belangstellenden een kijkje in het bedrijf kunnen krijgen en de dieren zien.

Verkeer
De verkeerssituatie levert de grootste zorgen op in de woongemeenschap van Mariënheem. “Het gebruik van de parallelweg ter plaatse van het bedrijf zal vooral fietsers in gevaar brengen door het afbuigende en opdraaiende vrachtverkeer. En het uitsluitend gebruiken van de N35 door leveranciers en afnemers zal daar het risico op kop-staart botsingen sterk vergroten.” Sebava zegt toe grote waarde te hechten aan de veiligheid en zal in overleg met de betreffende overheden en de verkeerscommissie van Mariënheem gaan bezien hoe de veiligheid ter plaatse van het bedrijf het best geborgd kan worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.