kwiek opvangen vluchtelingen is onze verplichting

“Het probleem dat er door de mogelijke opvang van vluchtelingen in Sporthal Tijenraan even niet gesport kan worden is praktisch lastig, maar het is onze morele verplichting”, zegt Wim Kieftenbeld, voorzitten van Klink Nijland Kwiek. De gemeente Raalte liet donderdagavond weten de sporthal aan te bieden voor de acute opvang van vluchtelingen als het Coa (Centraal orgaan opvang vluchtelingen) daar om vraagt. “Ik vind het persoonlijk ook een non-discussie of we deze mensen wel of niet moeten helpen. Uiteraard moeten we mensen in nood helpen.”

Klink Nijland/Kwiek is, net als onder andere Salvora, één van de grotere gebruikers van de sporthal. “Het is praktisch lastig en niet iets waar gebruikers van zo’n complex direct op zitten te wachten. Ook Kwiek niet. Maar laten we eerlijk zijn. De problematiek die de vluchtelingen hebben die hun eigen land ontvlucht zijn omdat de leefomgeving niet meer veilig is, weegt natuurlijk veel zwaarder dan ons praktisch probleem.”

Discussie
Niet alleen als voorzitter, ook als burger snapt Kieftenbeld de hele discussie over de opvang niet. “De discussie die in ons land ontstaat om vluchtelingen niet op te vangen, is er één die ver van mij af staat. We hebben de morele verplichting om mensen in nood te helpen. Dat in bepaalde plaatsen de overload aan vluchtelingen te groot is, is een terechte zorg. Daarom is het van belang om zowel landelijk als Europees de vluchtelingen goed te spreiden en menswaardig op te vangen.”

Kieftenbeld vervolgt: “In de vorige eeuw tijdens de Oorlogswinter hebben de mensen in het Oosten toch ook de mensen uit het Westen geholpen aan eten. De uitspraken over de gevaren over de opvang van vluchtelingen en mensen uit het Midden-Oosten komen voort uit complete onwetendheid. Ik heb zelf veel in het Midden-Oosten gereisd en heb de bevolking daar voornamelijk leren kennen als gastvriendelijk. Waar het om gaat, is dat we elkaar met respect moeten behandelen. Als ik de reportages op TV zie en in de kranten en op internet lees, welke reis die mensen hebben afgelegd als ‘nomaden’ om ergens een veilig onderkomen te vinden is er één die mij aan het hart gaat. Vanuit het humanitaire gedachtegoed zouden we allemaal moeten nadenken welke rol we wensen te vervullen.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.