komend jaar geen nieuwe bezuiniging in raalte

De gemeente Raalte heeft de begroting voor 2016 sluitend zonder verdere bezuiniging in te voeren. Wel gaat de lastendruk per huishouden heel iets omhoog. Een huurder betaalt komend jaar gemiddeld 5 euro meer, een woningbezitter gemiddeld 13 euro. In de begroting is ook opgenomen dat de Horstweg in Broekland en de Nieuwstraat en kruising Ganzeboomlaan/Mettingenlaan (bij het spoor) in Raalte worden aangepakt.

Wethouder Frank Niens: Deze begroting laat zien dat de gemeente Raalte een gezonde financiële positie heeft. Natuurlijk zijn er de komende jaren genoeg uitdagingen die op ons afkomen, maar deze begroting geeft ons voldoende vertrouwen.”

Nieuw
In de begroting voor 2016 en de meerjarenraming heeft het college ook ruimte gemaakt voor nieuw beleid. Zo wordt bijvoorbeeld de Horstweg in Broekland aangepakt. Het riool wordt aangepakt en de weg wordt verkeersveiliger gemaakt. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het veiliger maken van de Nieuwstraat en de kruising Ganzeboomlaan/Mettingenlaan. Bij die laatste kruising, vlak voor de spoorwegovergang naar Raalte-Noord, gebeuren geregeld ongelukken. Er is al een onderzoek gestart naar hoe de kruising veiliger kan.

Bovendien wordt er geld uitgetrokken om de beschoeiing bij de bergingsvijvers in Raalte-Noord aan te pakken en krijgt de atletiekvereniging AV Salland een bijdrage voor een sprintbaan op Sportpark Ramele in Raalte.

Lastendruk
Het tarief voor de afvalstoffenheffing wordt, bij gemiddelde lediging, 144 euro. Dat was 151 euro. Het tarief voor de rioolheffing gaat 12 euro omhoog, namelijk van 199 euro naar 211 euro. De OZB voor huiseigenaren stijgt met 4,85 procent. “In vergelijking met andere gemeenten in Nederland, maar ook in de regio, is die stijging relatief laag. Er zijn gemeenten die met 10 procent stijgen”, zegt Niens.

De gemiddelde lastendruk voor een huurder is komend jaar 355 euro, dan was 350 euro. Een woningeigenaar betaalt in 2016 gemiddeld 646 euro, dat was 633 euro.

Veranderingen
2016 zal volgens Niens vooral in het teken staan van veel veranderingen in het sociaal domein. “Vanaf het begin van dit jaar is er veel veranderd in het sociaal domein en hebben wij veel extra taken en verantwoordelijkheden op dit gebied erbij gekregen. Ook in 2016 gaan we hierin belangrijke stappen zetten. Zo gaan we met ingang van 1 januari 2016 de sociale werkvoorziening zelf uitvoeren via de stichting Werk Raalte. Binnen de jeugdzorg gaan we de positie van het Centrum voor Jeugd en Gezin versterken. Binnen het terrein van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) richten we ons in 2016 op de veranderingen in de dagbesteding en het vervoer van en voor cliënten.”

Niens : “Naast alle veranderingen in het sociaal domein, blijven we vooral ook de koers vasthouden zoals we die uitgezet hebben in ons hoofdlijnenakkoord 2014-2018. We gaan voortvarend verder met de voorbereiding om een nieuw Tijenraan te bouwen in 2017. Maar ook de N35 staat volgend jaar hoog op onze agenda. Samen met de provincie Overijssel en het Rijk blijven we inzetten op de ontwikkeling van een goed maatregelenpakket voor een betere en veiligere doorstroming.”

Raadsvergadering
Op dinsdagavond 27 oktober is er een hoorzitting met aansluitend een raadspleinsessie over de begroting. De begrotingsvergadering van de gemeenteraad is gepland op donderdag 5 november om 14.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.