kinderen klaverbladscholen duiken in boerderij

De afgelopen zes weken hebben de leerlingen van Openbare Jenaplanschool De Klimboom (Boskamp, Olst) zich intensief verdiept in het thema ‘boerderij’. De leerlingen van de andere Klaverbladscholen (Dijkzicht, Holsthoek en Tellegen – Stichting De Mare) gingen ook aan de slag met dit thema. Wereldoriëntatie is een belangrijke pijler binnen het onderwijs van de Klaverbladscholen. Door het werken met thema’s maken de kinderen op een veelzijdige en indringende wijze kennis met natuur, samenleving en cultuur en leren ze daardoor ook, binnen hun mogelijkheden, verantwoordelijkheid dragen.

De thema’s worden ingeleid tijdens een thema-ochtend met verwonderingsopdrachten. Vaak komen er bij de kinderen dan al vragen naar boven. In groepjes kiezen de kinderen een leervraag en gaan op onderzoek uit. Leervragen van het thema waren onder meer: Hoe wordt melk gemaakt in de koe? Waarom hebben varkens krulstaarten? Wat is het verschil tussen een paard en een ezel? De kinderen leren duidelijke onderzoeksvragen formuleren en zoeken de antwoorden op verschillende media. 

De groepen er graag op uit of krijgen ze bezoek in de klas. Terug op school wordt het geleerde creatief verwerkt en worden teksten geschreven en werkstukken of PowerPoints gemaakt. Ieder groepje presenteert de uitkomsten aan de klas. Ook tijdens de weekvieringen laten de stamgroepen aan elkaar en de ouders zien waar ze aan hebben gewerkt. 

De kinderen uit groep 5 en 6 van de Klimboom mochten tijdens dit thema vijf vrijdagmiddagen mee helpen op de biologisch-dynamische zorgboerderij Ida Gerhardthoeve van Overkempe (Boskamp). Bij de St. Boerderijschool (gesubsidieerd door de gemeente) maakten ze kennis met verschillende aspecten van de boerderij: bieten rooien, appels plukken, gras harken, bestellingen van groenten klaar maken, koeien naar de wei brengen, een wormenhotel maken en nog veel meer. De kinderen zijn een ervaring rijker! Het volgende thema wordt ‘sport en ontspanning’.

Foto: groep 5/6 van Jenaplanschool de Klimboom op de Boerderij van Overkempe

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.