juist in salland is de leefbaarheid goed

Winkels sluiten hun deuren, supermarkten verdwijnen, andere voorzieningen als bibliotheken verdwijnen en in sommige dorpen vertrekken jongeren. Aan de andere kant komen bewoners van dorpen juist in actie als voorzieningen verdwijnen. “Misschien moet er in de samenleving eerst een moment van verontwaardiging bereikt worden. Dat mensen denken: ‘Dat gaat in ons dorp niet gebeuren’. Juist dan doen ze extra hun best om alles in hun dorp goed voor elkaar te hebben of te krijgen. Wanneer initiatieven in dorpen in gang worden gezet, volgen er vaak meer. Die energie zorgt er volgens mij voor dat er zelfs meer levendigheid in dorpen komt,” zegt Mireille Groot Koerkamp.

Voorbeelden van verslechterende leefbaarheid zijn bijvoorbeeld de verdwijnende bibliotheken. Bewoners balen ervan, maar komen vervolgens in actie. Zo zie je nu de ‘bieb op school’, uitleenpunten en zwerfboekenkasten. “In kleine dorpen is het nu eenmaal niet mogelijk om alle voorzieningen te behouden, maar je kunt wel een nieuwe vorm zoeken”.

“Ik zie de toekomst van kleine kernen of het platteland positief. Wanneer er veel energie gestoken wordt in dorpsinitiatieven straalt dat af op het hele dorp. Zo lang er maar leuke dingen blijven gebeuren in dorpen blijft het goed gaan. Ook voor jongeren is dat zeer belangrijk. Het is echter wel belangrijk dat jongeren terugkeren naar hun dorp na bijvoorbeeld hun studie in de stad. In het geval Broekland gaat dat hartstikke goed. Veel Broeklanders zijn erg gehecht aan hun dorp, volgens mij geldt dit ook voor jongeren in andere Sallandse dorpen. Dat komt denk ik door dorpsfeesten, evenementen, sportclubs, cafés etc. Veel jongeren van verschillende leeftijden trekken met elkaar op en lopen door elkaar heen. Dat houdt het gezellig en houdt het dorp levendig,” aldus de positief gestemde Mireille Groot Koerkamp.

Nabijheid van natuur
Nabijheid van natuur is een categorie die in deze artikelenserie over leefbaarheid ook wordt meegenomen. Ook op dit gebied kan Leader een rol van betekenis spelen. Een voorbeeld is het project ‘Beleef het boerenlandschap’. Zes ommetjes werden gerealiseerd in Bathmen, Schalkhaar, Welsum, Wesepe, Luttenberg en Nieuw Heeten. Ook het mountainbikenetwerk in Salland kon mede gerealiseerd worden door hulp van Leader. Initiatieven zijn er vaak voldoende, geld echter niet altijd. Door een goed uitgedacht plan en mede door de Europese financiële steun vanuit Leader kan een dorp levendig blijven. Ieder goed doordacht initiatief gebaseerd op bijvoorbeeld het onderwerp leefbaarheid heeft dus een kans op een financiële injectie. In deze gevallen wordt de natuur in de buurt gebruikt om de leefbaarheid op een positieve manier te bevorderen. Bovenstaande gevallen zijn echter goedgekeurd onder het oude Leaderprogramma. Het nieuwe programma heeft andere criteria, zie het filmpje onderaan het artikel.

Op de vraag aan Mireille Groot Koerkamp wat de invloed is van de natuur op de leefbaarheid van dorpen antwoordde ze als volgt: “Een mooi, groen dorp is simpelweg aantrekkelijker. Een voorbeeld is ‘Broekelo’ in Broekland, de boscross met paarden en pony’s. Dat is prachtig en zo is het bos heel belangrijk voor het dorp. Voor andere dorpen geldt volgens mij ook dat de nabijheid van natuur erg belangrijk is.”

Leader en De kracht van Salland
Mensen die in actie komen om ‘er iets van te maken’ in Salland kunnen een Leaderbijdrage aanvragen. De projecten moeten gebaseerd zijn op People, Planet en Profit. Die bijdrage is een eenmalige financiële bijdrage voor het opstarten van projecten. De initiatiefnemer moet daarnaast ook zelf investeren of geld inzamelen. De eigen bijdrage is gemiddeld 50% van de totale investering. Na de opstart moet het op eigen benen kunnen staan, dus zonder subsidie.

Bekijk onderstaande video van ‘De kracht van Salland’ eens als je een idee hebt voor een initiatief in Salland.
[youtube url=”//staging2.youtube.com/embed/uQ9paqOk8kE”]

Leefbaarheid wordt in deze artikelenserie ingedeeld in zeven categorieën, namelijk: woonvoorzieningen, publieke ruimte, publieke voorzieningen, bevolkingssamenstelling, sociale samenhang, veiligheid en nabijheid van natuur. Over ieder onderwerp komt een artikel.

Heb je nog zaken die je belangrijk vindt over leefbaarheid via Salland Centraal, neem dan vooral contact met ons op.

Deze periode besteden we extra aandacht aan de leefbaarheid van Salland. De artikelen worden geschreven door een student voor zijn afstudeeronderzoek in dienst van Salland Centraal.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.