ingezonden raalte een niet gastvrij dorp

Nog niet zo lang geleden presenteerde Raalte zich als ‘Salland’. In omliggende dorpen en gemeenten werd daar altijd lacherig op gereageerd. De echte Sallanders wisten dat het gebied veel groter was. Weten ook van de daarbij horende Sallandse gemoedelijke mentaliteit. Het gastvrije, het kunnen relativeren van en het altijd voor een ander klaar staan.

De afgelopen 15 jaar, na de herindeling van de gemeenten, ben ik ook Raaltenaar. Tenminste ik woon in die gemeente. Ik heb me al heel wat keren verbaasd over de diverse relletjes die zich elke keer weer ontvouwen en dan de reacties die daar op volgden de afgelopen jaren. Voor de herindeling gebeurde er bij ons ook wel eens wat. Dan pakten het B&W, de raad of de ambtenarij dit op met de bevolking, bespraken het probleem en het werd opgelost. Wij waren een saai dorp voor de journalisten.

Ook Olst- Wijhe, maar dat is tegenwoordig nog steeds een saai dorp voor de krantenjongens. Het laatste serieuze bericht ging over de gemoedelijke uittocht van de asielzoekers uit de nood opvang. Geen onvertogen woord. Vergelijk dat met de berichten die gerelateerd zijn aan Raalte dorp. Een wereld van verschil. Niet in Raalte, het college en de raad wikken en wegen, geven meerdere persberichten en reacties over een onderwerp en dan kan het heel langzaam gaan landen. De reacties lezend onder sommige publicaties omtrent het eventueel openstellen van sporthal Tijenraan als noodopvang voor asielzoekers doen mij de tenen krommen. Er word niet eens gelezen door de Raaltenaren! Voor de duidelijkheid. De hal is eventueel beschikbaar voor noodopvang om dat er douches e.d. aanwezig zijn. Noodopvang! Geen AZC!

Ergens op Facebook, onder een artikel wat gedeeld werd omtrent het onderwerp, gaan de Raaltenaren los. En ik citeer maar even wat. “Lekker voor de handbalvereniging. …en en andere sport wat hier wordt gehouden … wat dacht je van het zwembad…” of, “Nou Tijenraan staat dus ook snel in de fik oprotten geen asielzoekers hiero this net lekker rustig” en ook “Genoeg kantoor panden of bedrijfsruimte vrij. Waarom zullen wij of de kinderen die daar sporten moeten wijken. Ronduit belachelijk.” Deze spande voor mij de kroon. Laat ze lekker buiten af zitten op een weiland met tentjes. (Erg gastvrij)

Allemaal niet erg ‘Sallandse’ reacties. Veelal gedaan door jonge mensen, afgaand op hun vaak bijna anonieme feestboek profiel. De onderstaande licht ik er even uit, een positieve reactie. Helaas bleek bij even verder klikken dat deze man in Zwolle woont. De stad waar ze al honderden asielzoekers opvangen. En dat is niet eens Salland. “K hoop dat het hier precies zo word als in oorlogsgebieden zodat deze harteloze mensen eens kunnen voelen hoe die mensen zich voelen.” Dat hoop ik dan weer niet maar ik begrijp hem wel….

De volgende reactie kwam wel van een ras echte Raaltenaar, een geboren en getogen Sallander, een volwassen kerel. “Typisch Gemeente Raalte weer !!” Nee, niet typisch de gemeente Raalte weer, typische Raaltenaren weer!!

Op persoonlijke titel,
Gerlant Zielman
Laag Zuthem

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.