hoe staat het met de leefbaarheid van salland

Om uitspraken te kunnen doen over leefbaarheid moet dit onderwerp eerst gedefinieerd worden. Jasper Guldemond (Raadslid Gemeentebelangen) deed uitspraak over leefbaarheid: “Leefbaarheid is de mate waarin het prettig is om te leven in een bepaalde omgeving. Per leeftijd is dit afhankelijk van bepaalde factoren. Speeltuinen bijvoorbeeld, voor gezinnen met jonge kinderen, of voor senioren die graag op hun kleinkinderen passen. Daarnaast kan het ook minder materialistisch zijn dan een speeltuin. Saamhorigheid draagt bijvoorbeeld ook bij aan de leefbaarheid. In kleine kernen is die saamhorigheid vaak nog erg groot.”

Mark Kampman, Raadslid van Gemeentebelangen en voormalig bestuurslid van Plaatselijk belang in Nieuw Heeten, definieert leefbaarheid iets anders: “Leefbaarheid is dat mensen van alle doelgroepen de kans hebben om te wonen in de kern waar ze dit zouden willen. Met het woord kans bedoel ik dan: betaalbaarheid en voorzieningen welke ze nodig hebben om te leven zonder te veel afhankelijk te moeten zijn van anderen.”

Volgens Guldemond is er helemaal geen negatief beeld van de leefbaarheid van kleine kernen. Feit is wel dat er regelmatig voorzieningen aan de kern worden onttrokken. Ook is het zo dat veel jongvolwassen er niet voor kiezen om in kleine kernen te gaan wonen. Volgens Kampman is dit makkelijk te verklaren. “Er is in Nieuw Heeten bijvoorbeeld al jaren niets nieuws gebouwd wat geschikt is voor starters. Nieuwe woningen die gebouwd werden waren pas te koop vanaf €200.000. Dat is simpelweg niet te betalen voor starters. Ook huurwoningen zijn er nauwelijks. Positief is dat bouwbedrijf Vosman woningen gaat bouwen op Erve Hutten vanaf €135.000. Mijns inziens zijn er genoeg jongeren die in het dorp willen blijven wonen, hopelijk gaat dat vanaf nu lukken.” De verkoop van de kavels gaat echter zeer stroef. Uit een enquête onder jongeren uit Nieuw Heeten blijkt dat ze helemaal niet zo ontevreden zijn over hun dorp, maar op de vraag of ze in Nieuw Heeten willen blijven wonen wordt niet erg positief geantwoord. De vraag is dan of er nog wel toekomst is voor dorpen als Nieuw Heeten. Deze periode komen we daar uitgebreid op terug.

Hoe zie jij de leefbaarheid van het platteland en de dorpen in Salland en wat kan er eventueel verbeterd worden?

Leefbaarheid wordt in deze artikelenserie ingedeeld in zeven categorieën, namelijk: woonvoorzieningen, publieke ruimte, publieke voorzieningen, bevolkingssamenstelling, sociale samenhang, veiligheid en nabijheid van natuur. Over ieder onderwerp komt een artikel.

Heb je nog zaken die je belangrijk vindt over leefbaarheid en die getoond moeten worden via Salland Centraal, neem dan vooral contact met ons op.

Deze periode besteden we extra aandacht aan de leefbaarheid van Salland. De artikelen worden geschreven door een student voor zijn afstudeeronderzoek in dienst van Salland Centraal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.