goos lier groot is niet altijd grootschalig

De Nederlandse melkveehouderij is in mijn beleving niet bepaald creatief als het gaat om groei. Bij groei gaat bij veel boeren de gedachte uit naar grote schuren, grote machines en grote monofunctionele kavels. De gedachte dat je ook verspreid in het gebied gebouwen kunt hebben wordt alleen serieus genomen als het gaat om een tweede locatie voor de opfok van jongvee. Echter, de gedachte om het melkvee op verschillende plekken te hebben lopen en op verschillende plekken stallen te hebben wordt al gauw weggewoven. Een boer wil toch bij zijn vee wonen.

Eerste even de voordelen van verspreide locaties, bijvoorbeeld vijf keer 80 koeien op verschillende plekken in plaats van een megabedrijf van 400 koeien (Er is mij wel eens verteld dat een melkrobot zo’n 80 koeien kan bedienen). Een voordeel is dat het veel gemakkelijker is om de koeien in de zomer in de wei te laten lopen, omdat de afstand tot de verst afgelegen kavels veel kleiner is. Weidemelk levert nu al meer op en het verschil zou in de toekomst nog meer kunnen worden. De omvang van de stallen kan beperkt blijven. Er kan aansluiting gevonden worden bij bestaande locaties. Bestaande locaties worden aantrekkelijk om opnieuw gebruikt te worden, zodat er een combinatie kan worden gemaakt van nieuwbouw met het opruimen van ongewenste bebouwing. Per vestiging kan worden bekeken op welke wijze het bedrijf zo goed mogelijk kan aansluiten op de omgeving (beter dan anders het geval zou zijn geweest).

Toch even terugkomend op argument dat boeren de gedachte van verspreide bebouwing niet eens serieus willen nemen. Op zich hoeven verspreid staande schuren niet los van woonbebouwing te staan en dan heb ik het niet alleen over de woning van het gezin van de boer zelf. Ook bij de andere gebouwen kunnen mensen wonen. Wellicht kunnen deze mensen of andere bewoners in het gebied betrokken worden bij bepaalde werkzaamheden op het bedrijf. Ik stel mij zo voor dat het hier gaat om taken die naast het hebben van een gewone baan kunnen worden gedaan. Wat te denken van al die mensen die tegenwoordig thuis de hele dag achter de computer werken en die zo nu en dan wel heel graag wat anders zouden willen doen. Ook kan gedacht worden aan zorgboerderijen. Het is zo ook weer mogelijk de boerderij veel meer een onderdeel te laten zijn van de lokale gemeenschap.

Misschien allemaal wat afwijkende gedachten, maar laatst op een bijeenkomst over vrijkomende agrarische bebouwing in Terwolde hoorde ik een boerin uit Olst ook dergelijke gedachten ventileren. Ik ga gauw met haar in gesprek.

Goos Lier, in het dagelijks leven werkzaam als docent en onderzoeker bij Saxion te Deventer, g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.