go ahead eagles wint feestelijke topper in jupiler league

Om Go Ahead Eagles – Sparta stond al wekenlang een grote rode cirkel in de agenda’s van iedereen in Deventer en omstreken. De grondig verbouwde Adelaarshorst werd geopend en de daarbijhorende toeters en bellen werden uit de kast gehaald. Met gepaste trots werd het vuurwerk ontstoken.

Na de feestelijkheden rondom het veld moesten de spelers van Go Ahead Eagles er binnen de lijnen voor zorgen dat de geweldige avond een vervolg kreeg. Sparte wilde aanvankelijk het openingswoord voor zijn rekening te nemen, maar daar stemden de gastheren niet mee in. Op de tribunes gingen de handen voor het eerst op elkaar voor Wolters. De pijlsnelle buitenspeler probeerde Sparta-doelman Kortsmit te verschalken met een hard schot, maar zag zijn inzet vlak over de lat vliegen. Slechts een minuut later mocht Wolters het opnieuw proberen, maar dit keer stuitte hij op Kortsmit die de bal wel moest lossen. Rijsdijk had de bal vervolgens voor het inschieten, maar schoot hulpeloos over.

Sparta kwam tot dan toe niet in het stuk voor, maar omdat Go Ahead Eagles de verdediging van de Spartanen, op de twee eerder genoemde momenten na niet wist te kraken, bleef echt spektakel uit. In de laatste fase van de eerste helft kropen de bezoekers wat meer uit hun schulp. Dat leverde zowaar een kans op. Een steekbal van Sanusi zette Van Moorsel alleen voor doelman Zwarthoed die uit zijn doel stormde, maar veel te laat was. De aanvaller van Sparta probeerde de bal over de keeper heen te lobben, dat lukte, maar de bal ging voorlangs waardoor Go Ahead Eagles met de schrik vrij kwam.

Na het gemor over de scheidsrechter in de rust ging iedereen in de Adelaarshorst goed zitten voor de tweede helft. Voor rust sprankelde het niet echt, dus was iedereen in de veronderstelling dat de 22 spelers op het veld dat voor het tweede bedrijf hadden bewaard. De theepauze bleek Sparta goed te hebben gedaan. De Rotterdammers kwamen aanvallend uit de startblokken terwijl Go Ahead Eagles in een te lage versnelling de weg vooruit zocht.

Kanonskogel
De wedstrijd kabbelde daardoor wat voort zonder echte hoogtepunten. Spits De Kogel besloot daarop de lont in het kruidvat te steken. Het vuurwerk vooraf werd als mooi ervaren, de goal van De Kogel was van nog meer schoonheid. De spits nam de bal vol op de pantoffel en zag zijn kanonskogel, waarmee hij zijn naam eer aan doet, achter Kortsmit belanden. Een uitzinnige Adelaarshorst was het gevolg.

Vlak voor tijd had David de wedstrijd kunnen beslissen. Terwijl iedereen dacht dat De Kogel wederom ging uithalen gaf hij de bal na een schijnschot af op de ingevallen middenvelder die voorlangs schoot. Daardoor bleef iedereen op het puntje van de nieuwe stoeltjes zitten. En daar was ook alle reden toe. Sparta drong in de slotfase aan en Go Ahead Eagles verzuimde in de omschakeling om de wedstrijd in het slot te gooien. Van Ewijk deed dat in de laatste minuut wel op magistrale wijze. De vlugge aanvaller kreeg van de Sparta-verdediging alle ruimte om te kappen naar zijn favoriete been waarna hij de met zijn rechter de bal prachtig in de kruising krulde.

Scheidsrechter Mulder bracht kort daarna met het laatste fluitsignaal van de avond een eind aan de enerverende avond. Met de 2-0 overwinning op zak barste het feest pas echt los. Met de driepunter nam Go Ahead Eagles de tweede plek in de Jupiler League over van de Spartanen en hervond de ploeg van Demmers de aansluiting met koploper FC Volendam dat deze speelronde niet in actie kwam. Al met al maakte het de geslaagde opening van de Adelaarshorst compleet.

Meer foto's