drieluik turner bijna afgesloten

’T Nut organiseert op 1 november een bezoek aan het Rijksmuseum Twente naar de expositie van J.W.M. Turner. De tentoonstelling ‘Gevaar en Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’ is een samenwerking tussen Rijksmuseum Twente en Museum de Fundatie in Zwolle. In Enschede wordt Turners streven naar esthetische autonomie getoond aan de hand van de elementen Aarde en Lucht. In Zwolle staan de elementen Water en Vuur centraal. Met deze excursie wordt het drieluik over Turner afgesloten.

Over Turner
In Turners lange schilderscarrière zocht Joseph Mallord William Turner (1775-1851) naar het sublieme in de natuur. Turner wilde sublieme sensaties beleven door zich te onderwerpen aan barre tochten op zee of door het bezoeken van verlaten ruïnes en overweldigende watervallen. Hij bestudeerde in zijn schilderijen en aquarellen intensief de elementen aarde, lucht, water en vuur. Voor hem waren deze vier natuurkrachten de sleutel tot de weergave van een persoonlijk gevoelde, sublieme ervaring.

De landschappen van Turner waren in de vroege negentiende eeuw ongekend vernieuwend. Waar de schilderkunst voor hem een spiegel van de natuur was, ging Turner een stap verder door de natuur te onderwerpen aan zijn eigen wetten en regels. Een natuurgetrouwe weergave van het landschap maakte plaats voor een landschap dat was ingegeven door de persoonlijke beleving. De kunst werd autonoom en met Turner was de eerste moderne kunstenaar geboren. 

De tentoonstelling laat zien hoe Turner zich liet inspireren door de schilderkunst van de 17de en 18de eeuw om tot een radicaal nieuwe kunstopvatting te komen, waarbij het draait om ‘esthetische autonomie’. Daarnaast laat de tentoonstelling zien dat Turner met zijn nieuwe blik op de wereld een enorme inspirator en wegbereider was voor veel kunstenaars die na hem kwamen, tot op de dag van vandaag. Er zijn maar weinig schilders die de kunstgeschiedenis zo hebben beïnvloed als William Turner.

Datum excursie:                                
Zondag 1 november 2015

Vertrek per trein:                            
Om 10:00 uur van station Olst.

Vertrek per auto:                             
Je kunt met eigen vervoer gaan en/of samen rijden. 10:15 uur vanaf Kerkplein Olst.

Aanvang rondleiding:                     
12:00 uur

Kosten                                    
Nutleden vijf euro plus entree museum (museumjaarkaart gratis)
Niet leden: 7,50 euro plus entree museum (museumjaarkaart gratis)

Opgave voor deelname voor deze lezing uiterlijk 23 oktober 2015 bij Martijn Gielbert via 0570-56 59 58 of m.gielbert@kpnplanet.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.