doe een boodschapje extra

Voor de twintigste keer wordt van 1 tot en met 8 november de Dorcas Voedselactie gehouden. In ruim zeshonderd supermarkten en in kerken, scholen en bedrijven in Nederland zamelen duizenden vrijwilligers voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika.

Het is onbegrijpelijk dat in een wereld waar zo veel welvaart is nog steeds miljoenen mensen honger lijden. Mensen, onder wie ook veel kinderen, worden ziek, hebben weinig energie om te werken en komen soms zelfs te overlijden. Daar legt Dorcas zich niet bij neer. De internationale hulporganisatie uit Andijk roept Nederlanders op om samen in actie te komen. Met de Dorcas Voedselactie 2015 zamelt Dorcas voedsel en geld in. Het voedsel deelt Dorcas in voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen vanwege armoede, leeftijd, ziekte of beperking. Het geld besteedt Dorcas voor een deel aan de transportkosten van de voedselpakketten. Verder wordt het geld besteed aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien door een opleiding te volgen, een microkrediet aan te vragen of begeleiding te ontvangen op de arbeidsmarkt.

Directe hulp en investeren in de toekomst
De voedselpakketten gaan onder anderen naar mensen als Kovach. Samen met haar vijf kinderen moest ze huis en haard verlaten vanwege het geweld in Oekraïne. Nu wonen ze, zonder vast inkomen, in een klein huis dat ze delen met nog vijf anderen. Dorcas helpt hen door maandelijks een voedselpakket beschikbaar te stellen. Daarnaast wordt het huis waar ze wonen winterklaar gemaakt met onder meer de installatie van een gaskachel.

Met het geven van vaktrainingen en het verstrekken van microkredieten werkt Dorcas niet alleen aan directe hulp in noodsituaties, maar ook aan blijvende veranderingen in mensenlevens. Ook Petru uit Moldavië nam deel aan een van deze projecten. Hij volgde een opleiding en kreeg een microkrediet. Met zijn twee kassen heeft hij nu nagenoeg voldoende inkomsten om zijn gezin te onderhouden. ‘We zijn dankbaar voor alle hulp die we krijgen. Het stimuleert ons om door te gaan en om te zien naar de naasten in onze omgeving die hulp nodig hebben.’

Een boodschapje extra
Meer dan zeshonderd supermarkten verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers.

In­­­­­­­­­­­­­­­­ Heino wordt op vrijdag 6 november van 8.30 – 21.00 uur en zaterdag 7 november van 8:30 – 13:00 uur de Dorcas Voedselactie gehouden in de BONI-supermarkt, Dorpsstraat 17-19.

Sortering, transport en distributie
Direct na de voedselactie verwerken vrijwilligers de verzamelde goederen tot voedselpakketten. Deze worden vervolgens zo spoedig mogelijk getransporteerd en uitgedeeld aan de allerarmsten. Meer informatie: staging2.dorcasvoedselactie.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.