doe de 7 sprong van vluchtelingenopvang

Sprong 1: De burgemeester neemt het voortouw
Voor zover mij bekend wordt deze stap overal gehanteerd. Behalve misschien in het dorp Nederland, waar niet de premier, zelfs niet een minister, maar een staatssecretaris hierover het woord voert.

Sprong 2: Sluit aan bij het motto van de gemeente
‘Mooi Raalte’. ‘Salland Gastvrij’. ‘Meedoen in Deventer’. Terwijl meestal een zorgelijk gezicht wordt gezet bij het vluchtelingenvraagstuk, doen burgemeesters er goed aan het positieve te benadrukken. Wij hier in Salland zijn nuchter en gastvrij, dus kom maar op, doe niet zo moeilijk, dat varkentje wassen we samen even.

Sprong 3: Niet wachten op verzoek van COA
Bij de Franse les op de middelbare school maakte ik me zo klein mogelijk, op die manier hoopte ik geen beurt te krijgen. Veel gemeenten steken op vergelijkbare wijze hun kop in het zand, misschien ziet de COA ons over het hoofd. Doe het andersom en neem zelf het initiatief.

Sprong 4: Vraag niet naar de mening van de bevolking
De gemeente Steenbergen vraagt de bewoners in een enquête naar hun opvattingen. Fout. We hebben in Nederland een gemeenteraad die ons vertegenwoordigt. Onze volksvertegenwoordigers horen het gesprek met burgemeester en wethouders over opvang aan te gaan. Iedereen kan dan kleur bekennen.

Sprong 5: Ga wel in gesprek met de bevolking
Niet naar een mening vragen wil niet zeggen dat de burgers niet tellen. Integendeel. Vorige week las ik daarover een mooie ingezonden brief. ‘Steeds woorden als plicht, eis, noodzaak, dwang. De liefde lijkt van één kant te moeten komen. Nergens een compliment. Nergens een blijk van waardering. Begrip, begeleiding, inzicht en een goed uitgewerkt plan zouden veel bijdragen aan de acceptatie.’

Sprong 6: Wees helder over mogelijke locaties
Een locatiekeuze is er niet van de een op de andere dag. Eerst zijn er de criteria: welke juridische, planologische en financiële overwegingen zijn er? Vervolgens is er een aantal opvanglocaties in beeld. Eerst wellicht een longlist, vervolgens een shortlist. Vrijwel alle gemeentes maken dat alles niet openbaar. Waarom niet? Bang dat er overal protesten komen, dat er oneigenlijke discussies komen waarom de ene wel en de andere niet? Waarom geen vertrouwen hebben in je eigen burgers, en hen wél met open vizier tegemoet treden? Waarom niet met al die burgers van al die mogelijke locaties het gesprek aangaan?

Sprong 7: Maak je locatie bekend
Nog voordat COA een verzoek heeft ingediend, maakt de burgemeester definitief bekend welke locatie gekozen is.

Johan Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.