de samenleving is veel harder geworden

Twintig jaar geleden vluchtte hij vanuit Bosnië naar Nederland. Door de verschrikkingen die zich er afspeelden zagen de nu 48-jarige Samir Maglajlic en zijn zwangere vrouw geen andere uitweg. Over de tijd die zij doorbrachten in het AZC te Schalkhaar en de manier waarop zij Nederland zagen en zien, valt een boek te schrijven. En dat is precies wat Samir deed. Nu is het boek af, in een tijd waarin het vluchtelingenprobleem onder een vergrootglas ligt.

Hij is onderwijsassistent op basisschool Rivierenwijk en BSO Schalkhaar. De van origine Bosnische Samir staat vol positieve energie in het leven. Hij heeft een gezin met twee kinderen en een huis in de wijk Keizerslanden. “Ik ben de rijkste man ter wereld”, lacht hij wanneer hij trots praat over zijn gezin.

Maar hoe anders was dat dik twintig jaar geleden, toen de problemen begonnen in het voormalige Joegoslavië. “We hadden een normaal leven tot 1990. We konden naar school, studeren en werken. Ik was niet rijk, maar had wel kans op een goed leven.” Samir zag die kans verdwijnen toen de nationalisten aan de macht kwamen en de eerste tekenen van een burgeroorlog zichtbaar werden. Hij besloot te vluchten, net als ruim een miljoen andere Bosniërs. De reis eindigde uiteindelijk in Nederland, in het AZC te Schalkhaar.

Nu, twintig jaar later, heeft Samir zijn verhaal tot boek verwerkt. Niet zozeer over de oorlog zelf, maar vooral over het leven in Nederland. Hij schreef over de manier waarop hij de kwestie van allochtonen, islam, populisten, vrijheid van meningsuiting en onderwijs in Nederland ziet en wat hij hier heeft meegemaakt met zijn vrouw en kinderen (geboren in 1995 en 1998).

Uit de hand gelopen
Het boek komt uit in een bijzondere periode, namelijk een tijd waarin de vluchtelingenstroom meer dan ooit onderwerp van gesprek is. “Door mijn achtergrond vind ik het nu heel interessant om de huidige discussie te volgen”, vertelt Samir. “Maar het is wel ontzettend uit de hand gelopen. Het is een wereldwijde crisis. Een crisis die niet zomaar op te lossen is en waar helaas een klein percentage misbruik van maakt.”

Maglajlic ziet de samenleving hierdoor verharden. “Het klimaat verandert. Mensen zijn scherper geworden. Over vluchtelingen en allochtonen, maar ook onderling. En dat is niet alleen in Nederland zo, dat zie je overal. Via Facebook heb ik contact met Bosniërs in ongeveer 25 landen, die in dezelfde tijd als wij zijn gevlucht. Ook daar merken ze dat bijvoorbeeld extreem rechtse partijen meer aanhang krijgen. In mijn ogen erg jammer, want zij bieden vaak geen oplossing.”

Kern van het probleem
Maar alle vluchtelingen laten komen, is volgens Samir ook geen oplossing. “De kern van het probleem is het feit dat er oorlog is in de gebieden waar mensen vluchten. Daarnaast komen mensen naar Europa doordat de omstandigheden in buurlanden, waar 99 procent wordt opgevangen, erbarmelijk zijn. Hier is een betere aanpak nodig, anders komen te veel mensen hierheen. Maar dan speelt ook het probleem met corruptie een rol. Een oplossing is dus niet binnen korte tijd te realiseren.”

Mensen die inmiddels al in Nederland zijn, verdienen volgens Samir een goede basis om af te wachten tot er een duidelijk akkoord ligt. Tegen de groep die zich hier hevig tegen verzet, wil hij duidelijk maken dat het voor de echte vluchtelingen geen kwestie van kiezen is. “Het overgrote deel vreest voor zijn leven. Ik zou wel eens willen zien hoe men de kwestie bekijkt na drie of vier maanden in een oorlogsgebied te hebben verbleven.”

Boek
Met zijn boek wil Samir dan ook meer begrip onder de Nederlandse bevolking kweken. Tot 15 oktober is ‘Nederland door de ogen van een vluchteling’ voor € 9,90 te bestellen via vluchtelingbosnie@gmail.com of 06-36186763. Het boek wordt op 9 december uitgegeven en de winst gaat naar Kenniscentrum Oncologie in Schalkhaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.