de horizon heeft lezen hoog in het vaandel

De kinderen van Basisschool de Horizon, school voor speciaal onderwijs in Raalte, namen vorige week de nieuwe Bibliotheek op school in gebruik. Dit resultaat van de samenwerking tussen basisschool de Horizon en de Bibliotheek Raalte zorgt ervoor dat de kinderen van de Horizon optimaal gestimuleerd wordt tot lezen.

De officiële opening
De nieuwe bibliotheek is op 12 oktober geopend door schrijver Gerard van Gemert. Hij vertelde over boeken en schrijven en las samen met Denis voor uit zijn boek Granaatschot.
De kinderen waren erg nieuwsgierig naar de bibliotheek en stonden te popelen om hun eerste boek te lenen. Zij verheugen zich erop om lekker thuis of op school een nieuw en up to date boek te lezen. Na de officiële opening waren er door de hele school activiteiten. Gerard van Gemert bracht een bezoek aan een aantal groepen en er werd door diverse mensen voorgelezen.

Wat is de Bibliotheek op school?
Met de Bibliotheek op school brengt de Bibliotheek Raalte onder andere een actuele boekencollectie in de dagelijkse omgeving van de kinderen op basisschool de Horizon en wordt aan school een leesconsulent verbonden

Zowel school als de Bibliotheek weten het maar al te goed: veel lezen leidt tot een grotere taalvaardigheid, een grotere woordenschat en een beter leesbegrip, een flink voordeel tijdens de (school)loopbaan. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en worden aantoonbaar beter in taal.

De beste manier om kinderen te stimuleren tot lezen is een rijke leesomgeving met deskundige hulp van volwassenen dichtbij het kind. Basisschool de Horizon heeft lezen hoog in het vaandel staan, en ziet de Bibliotheek op school als een uitgelezen mogelijkheid om de leesomgeving van hun leerlingen te verrijken. Directeur Henk Schopman verwelkomt de Bibliotheek op school dan ook met open armen. “Goed kunnen lezen is natuurlijk een heel belangrijke vaardigheid waar wij veel aandacht aan geven. Niet alle kinderen lezen graag en zeker kinderen die lezen moeilijk vinden. Als je dan in een prachtige en aantrekkelijke bibliotheek op school allemaal mooie boeken ziet en ontdekt dat er ook voor jou heel leuke boeken zijn worden kinderen verleid tot lezen. Daarmee oefenen ze ook weer hun leesvaardigheid. We hebben gekozen voor een mix van prentenboeken, leesboeken en kennisboeken want het gaat niet alleen om het lezen maar ook om te ontdekken dat je van alles kunt leren uit boeken”.

Naast een jeugdcollectie, die wordt gebruikt op school, is er een leesconsulent van de Bibliotheek beschikbaar die het team adviseert en activiteiten organiseert om ervoor te zorgen dat kinderen plezier in lezen hebben. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.