bv natuurlijk steeds meer interesse in gezond bouwen

Op het terrein van ’t Natuurlijk Huus in Raalte hadden vrijdag de bij de BV Natuurlijk betrokken ondernemers een symposium georganiseerd, gekoppeld aan een presentatie van diverse visies op gezond bouwen en wonen. De opmerking waarmee dit artikel begint, komt uit het symposium. Een dertigtal genodigden uit diverse hoeken van de bouwwereld – van politici en bestuurders tot bouwers, installateurs en schilders – ging op zoek naar wat zij gezond bouwen vonden.

Dat blijkt niet alleen te zitten in bijvoorbeeld bouwmaterialen die herwinbaar zijn, maar ook in ‘damp open’ en natuurlijk bouwen waardoor je een gezond binnenklimaat krijgt. Gezond bouwen betekent ook het bouwproces gezond in de steigers zetten waardoor je wel tien procent van de bouwkosten kunt besparen. En gezond bouwen is ook rekening houden met de ligging van een gebouw ten opzichte van de zon, zelfs rekening houden met een gezond buiten kunnen leven op je eigen bouwkavel.

Open mind
Maar gezond bouwen – zo vonden de deelnemers van het symposium – is toch ook vooral met een open mind met elkaar en met deskundigen in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen en daarbij het lef hebben af te stappen van de gebaande paden die in de bouw meestal gebruikt worden. Die paden worden namelijk bewandeld vanuit de tijd dat energie en afval nog geen probleem waren en waarbij wegens gebrek aan kennis meestal niet zo uitgebreid nagedacht werd over gezond wonen.

Bij de stands van de verschillende partners in de BV Natuurlijk werden de gesprekken van het symposium voortgezet. Daarbij was veel interesse voor energie opwekken met warmtepompen, verwarmen met paletkachels, schilderen met natuurverf en bouwen met stro of kalkhennep. In de strijd om de energierekening naar beneden te krijgen kon je leren dat je je huis niet te vochtig moet hebben omdat je anders water kookt in plaats van een ruimte verwarmt. Een opvallend feit bleek dat als in Nederland iedereen nu zijn was- en afwasmachine vervangt en tegelijk ook de stofzuiger en de afzuigkap vervangt voor de nieuwste versie, dat dan per huishouden het energiegebruik met een kwart omlaag gaat.

Logisch en haalbaar
De BV Natuurlijk is overigens geen BV, het is een groep ondernemers die vanuit ’t Natuurlijk Huus met z’n allen wil werken en duurzaam en ecologisch, maar ook logisch en haalbaar bouwen. De gezond bouwen-dag was een van de eerste activiteiten waarmee de club naar buiten trad. Een aantal bezoekers heeft al aangegeven de kennis van de BV aan te wenden voor een naderend bouwproces. Ook werd het idee geopperd via crowdfunding een bedrag bij elkaar te krijgen voor een alles vertellende site op gebied van natuurlijk bouwen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.