t sal geniet van expositie en open atelierdagen

Het eerste weekend van september staat jaarlijks bol van activiteiten in het kader van de Wiejese diekdaegen. De Open Atelierdagen van kunstenaarsvereniging ’t SAL maken daar vrijwel onopvallend deel van uit. Toch slaagt ’t SAL er ieder jaar in kunstminnend publiek te trekken en mee te nemen in een wereld van verbeelding en beleving. Ook dit jaar weer!

Op 4 september werd de grote expositie in het gemeentehuis op feestelijke en verrassende wijze geopend met niet alleen kunst aan de muur, aan het plafond en op sokkels, maar ook met een mini pianoconcert van een paar leerlingen van pianolespraktijk van Rianne Hoek van Dijke en een draagtekenshow van papieren kleding door het Amsterdams gezelschap ‘Wij4en+’. Het avondvullend pianospel van Davin en Janniek droeg in hoge mate bij aan de ontspannen sfeer, waarin burgemeester Ton Strien en de wethouders Marcel Blind en Herman Engberink zich ook goed konden vinden.

En dan de Open Atelierdagen. De mensen van Atelier Acht hebben tussen de buien door alle locaties bezocht. Op de buitenlocaties scheen zelfs de zon, bij Marian Hage en Dirk Gillissen, die een verrassende manier van kijken boden bij het Infocentrum in Den Nul en in de prachtige met kunst ingerichte pastorietuin in Wijhe.

Het hart en de start van de Open Atelierdagen lag in het gemeentehuis waar leerlingen van Rianne Hoek van Dijke een drietal inloopconcerten verzorgden.

De voor deze gelegenheid opgeruimde ateliers van de kunstenaar boden ruimte voor het tonen van de kunstwerken en ook hier en daar voor gastexposanten. Bij Harry Ravers liet Reinoud Klein Wassink zeven levensgrote ‘postume naakten’ zien die de schaamte voorbij waren. Mensen waarvoor Reinoud waardering of fascinatie voelt. Hij heeft ze nooit naakt gezien maar koos voor deze vorm om hun fysieke aanwezigheid dichtbij te brengen waaronder zijn opa maar ook een Romeinse vrouw uit Fayum (100 na Chr.).

In het bomvolle atelier van de zeer productieve Christien de Jong kreeg haar dochter Mieke de Jong een mooie ruimte toebedeeld voor haar tekeningen en etsen.

In de kerk aan de stationsweg in Wijhe vormde het balkon met de glas-in-lood-ramen een kleurrijk decor voor de zwart-witfoto’s van Maarten Sipman die met zijn analoge fotografie verhalen vertelt.

Het publiek ging contact met de kunstenaars niet uit de weg en dat heeft tot mooie gesprekken geleid. Met Meta Leefkens over haar strovlechtkunst waarmee ze wereldwijd aan de weg timmert. Petra Hoff, Harry Ravers, Pieter Boxman, Joke Proper, Jan van Dijk, Jean Nieuwenhuis en Teun de Haan vertelden over hun werk, werkwijze en wat hun drijfveren zijn. Henny Schaapman laat ieder jaar een nieuwe techniek zien, dit keer 3d-tekenen.

Voor wie de Open Atelierdagen heeft gemist, staan de kerk en de pastorietuin in Wijhe, tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september, in het teken van Kunst en ambacht en kan daar binnen en buiten van genoten worden.

Bovendien heeft de commissie KIJK Wijhe een selectie van de kunstwerken gemaakt waarmee de veelzijdigheid van de kunstuitingen nog tot eind december bekeken kan worden.

Gemeentehuis Olst-Wijhe op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Kijk binnenkort voor een filmimpressie op staging2.tsal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.