sallandse scheidsrechters durven niet meer

Ongewenst gedrag ten opzichte van scheidsrechters zorgt ervoor dat zij in grote getale afhaken en de interesse in het vak snel afneemt. “De problematiek speelt bij veel sporten, maar meestal wordt er iets gedaan om scheidsrechters weerbaarder te maken”, zegt Raaltenaar Henny Nijboer, coördinator opleidingen bij het Nederlands Handbal Verbond en tot recent docent scheidsrechtersopleidingen. Daarom steken twaalf Sallandse handbalvereniging de koppen bij elkaar.

“In de handbalsport is het tekort aan goede scheidsrechters een grote kwestie, maar extremiteit in ongewenst gedrag van spelers, coaches en publiek is nog weinig van toepassing in regio Salland.” Twaalf Sallandse handbalverenigingen, uit de gemeenten Raalte, Dalfsen en Olst-Wijhe, zijn van mening dat er niet eerst actie ondernomen moet worden. Overeenstemming is volgens hen nodig om ongewenste situaties en agressie te voorkomen. “Er is geen harmonie en daarom zal het resultaat zeer beperkt zijn.” Na intensief overleg is een document ontstaan om overeenstemming te bereiken: het Verenigings Beleid Arbitrage Salland 2015-2019.

NOC*NSF lovend

De kern van de overeenkomst is dat alle verenigingen samen moeten werken om een veilige omgeving voor de arbitrage te creëren bij alle handbalwedstrijden. Het initiatief wordt nu breeduit als voorbeeld gesteld voor de landelijke handbalsport. Zelfs niet-handbalverenigingen hebben grote interesse getoond. De Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF is ook laaiend enthousiast en heeft laten weten dat deze vorm van samenwerking tot goede resultaten zal leiden. Maandag ondertekenen de twaalf verenigingen het document.

Harmonie

In het Verenigings Beleid Arbitrage Salland zijn veel afspraken vastgelegd, waaronder wie wat doet bij ongewenst gedrag van spelers, coaches en publiek en afspraken met de intentie om elkaar te helpen als er op deelgebieden onvoldoende kennis in huis is. Er is onder meer beschreven hoe alle verenigingen op de hoogte zijn van het gezamenlijk beleid, hoe werving van nieuwe scheidsrechters plaats kan vinden en hoe de huidige arbiters zich prettig voelen bij de club en rond wedstrijden. Het slot van het document bevat namen van mensen die binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt zijn als zich toch onwenselijke situaties voordoen.

Verder is er voor jeugdspelers tot achttien jaar aan het begin van het seizoen een informatiebijeenkomst ingelast waar ook ouders welkom zijn. “Daar gaan we alle afspraken ook duidelijk uitleggen, zodat iedereen elkaar daar ook op kan aanspreken”, laat Nijboer weten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.