raalter politiek vluchtelingen welkom

Als het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) vluchtelingen onder wil brengen in Raalte, lijkt niets dat tegen te kunnen houden. De Raalter politiek laat weten graag mee te helpen aan de opvang van vluchtelingen. Tenminste, een meerderheid van de partijen staat er positief tegenover. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep vorige week alle gemeenten al op mee te helpen bij de opvang van vluchtelingen. De gemeente Raalte zou de eerste gesprekken inmiddels al hebben gehad met het COA over mogelijke opvanglocaties in de gemeente.

“GemeenteBelangen Raalte vindt dat de gemeente Raalte haar verantwoordelijkheid moet nemen en bereid moet zijn vluchtelingen op te nemen”, zegt Jasper Guldemond namens de partij. “Daarbij vinden wij het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurd. Met name de communicatie over de plannen en afstemming met betrokkenen en omwonenden moet goed georganiseerd zijn.”

Ook het CDA ziet geen problemen in de opvang van vluchtelingen in de gemeente Raalte.” Tot voor kort lag het vluchtelingenvraagstuk op het bordje van de Europese en landelijke politiek. Nu worden we dagelijks geconfronteerd met stromen vluchtelingen die voor de gemeentelijke poorten staan. De CDA-fractie ondersteunt volledig het feit dat op het gemeentehuis van Raalte nagedacht wordt over een bijdrage aan de opvang van de toenemende stroom vluchtelingen in ons land. Uitgangspunt van het CDA is om samen met de Raalter samenleving er voor te gaan. Niemand uitsluiten maar juist iedereen actief erbij te betrekken; bij de oplossingen bewoners mee te laten doen”, zegt Guus Temmink namens het CDA Raalte.

Ook de D66 staat positief tegenover de opvang van vluchtelingen in de gemeente Raalte. “Indien er verzoeken komen om hieraan mee te werken zal D66 Raalte daarmee instemmen. D66 is niet bang voor veranderingen en zien ook voordelen aan de komst van mensen van buiten. Wel zien we dat er in de maatschappij weerstanden zijn voor opvang van vluchtelingen en deze gevoelens moeten niet worden ontkent”, vertelt D66-fractievoorzitter Bert Terlouw. “In onze beleving is het onze menselijke plicht een bijdrage te leveren aan opvang van vluchtelingen die een veilige plek hopen te vinden in Nederland.”

Terlouw: “De mensen die zich wellicht gaan aandienen in de gemeente Raalte kunnen er niets aan doen dat groepen malloten hun land met geweld overnemen en terroriseren en D66 ziet graag dat de gemeente Raalte zich als een goede gastheer opstelt in de hele discussie. Ik wil het eens omdraaien; Wanneer vreemde mogendheden en groepen moordende psychopaten bij ons in Nederland en daarbij de gemeente Raalte de complete samenleving ontwrichten, vernielen, mensen uitmoorden en er geen enkele hoop meer is voor een goede toekomst voor jezelf en je gezin, wat zou je dan zelf doen? Vechten, vluchten of niets doen?”

Werk
Terlouw vervolgt: “We zijn het aan onze welvarende stand verplicht een menswaardige opvang te bieden aan mensen/gezinnen die het moeilijk hebben, zodat we weer hoop krijgen op een beter, veiliger bestaan. Daarbij kent het ook een economisch belang. Er zijn enkele honderdduizenden vacatures in Nederland die op dit moment niet vervuld kunnen worden (denk onder andere aan de 7000 banen in de techniek waar niemand voor te vinden is). Ook in Raalte, Salland, Overijssel is dat probleem aan de orde. Veel vluchtelingen, en dan met name de Syrische vluchtelingen, zowel mannen als vrouwen, zijn overigens hoog opgeleid en hebben generaties lang in een samenleving gewoond waarbij er vreedzaam werd samengeleefd tussen verschillende culturen en allerlei Godsdiensten. Daar stond Syrië om bekend. Tel daar de vergrijzing bij op. De vergrijzing van Nederland (en gemeente Raalte daarbinnen natuurlijk) gaat heel snel. In 2030 is 1 op de 4 mensen in de gemeente Raalte 65 jaar of ouder. De motivatie bij de vaak jonge vluchtelingen om een waardevolle bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving is daarbij hoog.”

Waar D66 wel voor is, is dat we vluchtelingenproblematiek breder te zien dan de gemeente Raalte alleen. “Er zal samen met het Rijk en de EU structurele oplossingen gevonden moeten worden. Op Europees niveau zijn in 1999 namelijk allerlei afspraken gemaakt hoe EU lidstaten om moeten gaan met grootschalige vluchtelingenstromen. Momenteel zijn het de ‘nieuwe’ EU-landen, vooral de voormalig Oostbloklanden, die zich niet wensen te houden aan eerder gemaakte EU-afspraken en houden zich ook niet aan de huidige gemaakte afspraken in Europa als het gaat om verdeling van de vluchtelingen over de EU landen. Dit stoort D66. Op Europees niveau zal er dus een stevig debat moeten volgen hoe we tot elkaar komen, maar aan die grote politieke discussies hebben de huidige oorlogsvluchtelingen nu helemaal niets.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.