opinie ruimte en duidelijkheid voor vluchteling

De Syrische bevolking is op drift geraakt. Gevlucht voor het moorddadige regime van president Assad en de brute fanatici van IS. Een deel van de vluchtelingen staat voor de poorten van Europa en stelt ons voor een splijtend dilemma. Moeten we asielzoekers met open armen ontvangen of sluiten we de grenzen hermetisch af?

Door Roderic Rosenkamp

Syrië is tot zo’n wespennest van strijdende partijen en tegengestelde belangen verworden dat militair en diplomatiek ingrijpen weinig soelaas bieden. Door IS uit te schakelen, is Syrië nog lang niet gered. Als Assad wordt gewipt, dan hebben IS en consorten vrij spel. Een internationale troepenmacht die snel orde op zaken stelt, is voor Syrië niet van toepassing. Het zal jaren en jaren duren voordat Syrië een enigszins veilig land is. Het zal minstens even zo lang duren voordat de gevluchte bevolking weer ‘naar huis’ kan.

De overgrote meerderheid van de Syrische bevolking is gevlucht naar de buurlanden. Het is in alle opzichten logisch dat vluchtelingen in de regio worden opgevangen, zogenaamde safe havens. Dat ontslaat de internationale gemeenschap niet van de plicht er voor te zorgen dat het de vluchtelingen aan voedsel, onderdak, scholing en perspectief ontbreekt. Welvarende naties moeten minstens financiële steun verlenen aan een menswaardige opvang van vluchtelingen in de regio. Overigens, het bevreemdt mij ten zeerste dat de puissant rijke oliestaten in de regio weigeren vluchtelingen op te nemen of financieel over de brug te komen.

Ook al wordt de situatie in de regio stukken beter voor vluchtelingen, dan nog blijft Europa trekken. Een verlangen dat door mensensmokkelaars op de meest schandalige wijze wordt uitgebuit. Van huis en haard gevluchte mensen overleggen hun laatste bezittingen om in gammele bootjes, vrachtwagens, bestelbusjes en zeecontainers naar het vrije westen getransporteerd te worden. Levensgevaarlijke toestanden en soms met misselijkmakende beelden van gestikte en verdronken mannen, vrouwen en kinderen tot gevolg.

Juist tegen deze mensensmokkelaars moet de internationale gemeenschap een vuist maken. Bendes moeten worden opgerold en smokkelaars verdienen de allerhoogste straf. En zelfs al zijn de voorzieningen voor vluchtelingen in de regio op orde en pakken we smokkelaars keihard aan, dan nog zullen er Syriërs hun weg vinden naar Nederland. En dan komt het vluchtelingenprobleem ineens heel dichtbij.

Ik heb me de afgelopen maanden enorm gestoord aan domme, racistische uitlatingen over vluchtelingen en asielzoekers aan borreltafel en op social media. Evenzeer erger ik me aan de mensen die iedereen die vraagtekens zet bij vluchtelingen en asielzoekers voor racist verslijten. Politiek correct Nederland duikelt over elkaar heen met goede bedoelingen, maar een asielzoekerscentrum om de hoek gaat de meeste dan weer een stap te ver.

Het is mijn diepste overtuiging dat het vrije, rijke Nederland zijn mannetje moet staan voor mensen die worden onderdrukt en verjaagd. Op de eerste plaats door mee te helpen de situatie ter plekke te verbeteren. Door te zorgen voor menswaardige safe havens in de regio. Door korte metten te maken met weerzinwekkende praktijken van mensensmokkelaars. En door asielzoekers die hier linksom of rechtsom toch komen, opvang, perspectief en duidelijkheid te bieden. Aan leegstaande kerken, kantoorpanden en buurthuizen is ook in Salland en Vechtdal geen gebrek. Nu nog de moedige gemeentebestuurders, zoals staatssecretaris Dijkhof ze noemt, die locaties en middelen ter beschikking stellen.

Krijgen asielzoekers een permanente verblijfstatus of het staatsburgerschap dan is het een wederzijdse plicht om van waarde voor elkaar te zijn. Dat betekent taalonderwijs, scholing, huisvesting en goed burgerschap van ons Nederlanders en onze overheid. Het vraagt van de nieuwkomer loyaliteit aan onze westerse waarden en vrijheden en de morele plicht iets van zijn leven te maken. Alleen dan kunnen Nederlander en nieuwkomer in harmonie samen leven. En alleen dan bieden we een passend antwoord op het vluchtelingenprobleem.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.