onenigheid over pgb zorgt voor flinke stress

Onduidelijkheid over een paar honderd euro op een pgb-budget van ruim 20.000 euro zorgt voor ‘flink wat verspilling van overheidsgeld’ en ‘heel veel stress’ in een gezin uit Laag Zuthem. “De stress die het geeft in ons gezin doet alle hulp die er geboden wordt teniet. Erger nog, het belemmert een goed gezinsleven. Tot hier en niet verder”, vertelt Gerlant Zielman.

“We zijn verwikkeld in een flinke onenigheid over het budget en schrijven over en weer brieven met het Zorgkantoor in Deventer. Maar omdat de regels zo complex zijn en het zorgkantoor ongefundeerde antwoorden geeft, moeten wij er professionals uit de gemeente Raalte naar laten kijken. Zij zijn dus in onze tijd, van ons pgb-budget, bezig met het beantwoorden van brieven over iets wat het zorgkantoor fout doet. En dat kost de gemeente Raalte weer gemeenschapsgeld.”

Ongefundeerd

Zielman: “Ik kreeg een brief van het zorgkantoor waarin stond dat er 600 euro niet verantwoord is. ‘Oké, waar dan?’, reageerde ik. ‘Dat kan ik u niet zeggen’, was het antwoord.”

De familie krijgt ruim 22.000 euro per kind met een persoonsgebonden budget. “We hadden voor onze dochter 21.955 euro verantwoord en er bleef nog 45 euro over op de speciale pgb-rekening. Maar toen ik vroeg waar ik dat restant naar over kon maken, kreeg ik te horen dat we nog 600 euro terug moesten betalen in plaats van 45 euro. ‘We hebben een optelsommetje gemaakt en het systeem zegt dat u nog 600 euro moet betalen’, liet het zorgkantoor ons weten.”

Zielman antwoordde richting het zorgkantoor: “Als u denkt recht te hebben op 600 euro, zegt u maar waar u dat op baseert. Waar maken wij een fout? ‘Nee dat kan niet’, was het antwoord. ‘De wet omtrent PGB stelt dat u verantwoordelijk bent. Wij constateren alleen maar dat er 600 euro mist in uw verantwoording en vorderen dat.’”

Brief

De zaak was voor Zielman reden om het zorgkantoor in Deventer een stevige brief te schrijven. “Wij hebben twee kinderen met een persoonsgebonden budget. Het ene dossier wordt klakkeloos goedgekeurd. Het andere dossier, wat identiek is, wordt ongefundeerd telkenmale teruggezonden. Het schijnt uw recht te zijn, maar de stress die het geeft in ons gezin doet alle hulp die er geboden wordt teniet. Erger nog, het belemmert een goed gezinsleven. Het belemmert alle positieve ontwikkelingen die er van deze hulp verwacht mag worden. Tot hier en niet verder.”

Zielman geeft aan helemaal klaar te zijn met de gang van zaken en stelt harde eisen. ‘Ik geef u één keer de gelegenheid om binnen vijf werkdagen gespecificeerd uw verschil in de verantwoording aan te leveren. Niet voldoen aan deze voorwaarde beschouwen wij als een instemming uwer zijde en een sluiting van het dossier die wij zullen vervolgen door het nog overgebleven totaalbudget van ongeveer 45 euro over 2014 terug te storten. Alle mogelijke verdere correspondentie zal ik u factureren met een door mij vastgesteld uurloon van 180 euro per uur (een optelsom van wat de hulpverleners bij elkaar kosten om uw brieven te beantwoorden), telkenmale beginnend met het minimale starttarief van één uur.’

Wethouder Hiemstra

Ook Raalter wethouder Gosse Hiemstra ontving de brief van Zielman. “Wij moeten volgende maand binnen de nieuwe huidige regels weer een nieuw budget aanvragen voor het komend halfjaar. Maar door dit probleem, voldoen wij niet aan de prestatieafspraken van afgelopen maart. De gemeente moet bezuinigen, dus probeert met harde afspraken met budgethouder en dienstverleners waar voor haar geld te krijgen. Hier in huis maken wij hierdoor niet voldoende vorderingen. Dat komt allemaal door deze oeverloze, stressvolle situatie met het oude pgb-gebeuren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.