nieuwe natuur op boetelerveld

Het Boetelerveld is het laatst overgebleven vochtig heidegebied in Salland en tevens uniek in zijn soort in Nederland. Landschap Overijssel is sinds 2013 bezig de natte heide uit te breiden. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar: op diverse plekken komt jonge dopheide op evenals enkele zeldzame planten als kleine zonnedauw en blauwe knoop.

Het Boetelerveld heeft in het verleden te maken gehad met verdroging. Om te voorkomen dat dit laatste natte heidegebied zou verdwijnen, heeft Landschap Overijssel sinds 2013 diverse maatregelen genomen om de kwaliteit van de natte heide te verbeteren. Deze inspanning werpt nu zijn vruchten af. De dopheide begint zich uit te breiden, op diverse plekken komen volop jonge plantjes op. Kristian van Oene, beheerder: ‘Het zal nog wel enkele jaren duren voordat het gebied zich volledig ontwikkeld heeft, dat heeft tijd nodig. Maar het begin is er.’

In het Boetelerveld komen diverse zeldzame planten voor als verschillende soorten orchideeën, kleine zonnedauw, blauwe knoop en klokjesgentiaan. Verder is het reservaat rijk aan roofvogels en zangvogels. Ook komen er verschillende spechtensoorten voor. Er zijn diverse waterpoelen, aan een grotere plas staat een observatiehut. Het gebied wordt deels begraasd door vee. Wandelaars kunnen hier genieten van ruimte en rust met drie gemarkeerde wandelroutes, ook organiseert Landschap Overijssel, in samenwerking met IVN Raalte, regelmatig excursies onder begeleiding van een gids. Het Boetelerveld is op Europese schaal zo bijzonder en waardevol dat het is aangewezen als Natura 2000.

Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op staging2.landschapoverijssel.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.